Vlada AP Vojvodine: Predstavljena poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“

Podeli:

U Pokrajinskoj vladi danas je predstavljena poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana“, koju su osnovali Razvojni i Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske, na inicijativu predsednika Igora Mirovića, u cilju aktivnog učešća u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su klimatske promene jedan od najvećih problema sa kojim se dugi niz godina suočava naša planeta.

„Svet je trenutno okupiran globalnim potresima izazvanim ratom u Ukrajini, ekonomskom krizom i pandemijom, i kad sve to prođe, planetarni problem klimatskih promena neće nestati. Zbog toga je kontinuitet delovanja za rešavanje tog problema izuzetno važan i ne sme se, ni u sadašnjim teškim okolnostima, prekinuti“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, cena koja se plaća od početka industrijske revolucije do danas sve je veća, a ogleda se u kontinuiranom rastu emisije štetnih gasova i globalnog zagrevanja planete, istakavši da je stoga veoma važno da se na ovim prostorima ubrza dekarbonizacija privrede.

Predsednik je izrazio očekivanje da će ova inicijativa biti podržana od privrede, privrednika i međunarodnih finansijskih institucija.

„Važno je da se povežemo radi podsticanja državnih administracija u cilju usklađivanja politika, kako bismo mogli da utičemo na smanjivanje emisije štetnih gasova i digitalizaciju industrijskog sektora, na obnovljive izvore energije i poljoprivredu kao i sve drugo što će dati doprinos usporavanju klimatskih promena i njihovog negativnog uticaja na život i našu budućnost“, naveo je Mirović.

On je istakao da je Razvojni fond Vojvodine u postupku akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Inčonu, u Južnoj Кoreji, i to kao prva institucija iz Srbije, čime će ostvariti pravo na korišćenje sredstava iz tog fonda za finansiranje klimatski odgovornih investicija u privatnom i javnom sektoru.

Direktor „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana“ Goran Janjić rekao je da je dekarbonizacija globalne privrede od presudnog značaja u deceniji pred nama, naglasivši da je cilj platforme, pored aktivnog učešća na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promena, pružanje tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji.

Predsednik Savetodavnog odbora „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana“ Saša Bešlić, koji je jedna od najuticajnijih ličnosti u svetu u domenu zelenog finansiranja, naveo je da je važno da se Srbija postavi na put tranzicije i da uvede zelene obveznice.

Događaju su prisustvovali i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Кlokić.

Izvor: Vlada AP Vojvodine

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga