Na Svetsko prvenstvo po medalju

Podeli:

Veselin Uzelac, reprezentativac Srbije i član Parastreličarskog kluba “Veteran“ iz Subotice, nedavno je učestvovao na Prvom parastreličarskom turniru u Zrenjaninu. Tom prilikom govorio je za naš portal o svojim utiscima o turniru i svom streličarskom životu.

„Ovo je prvi parastreličarski turnir koji se organizuje u Zrenjaninu, ja mislim čak i streličarski, i mogu da kažem da je organizacija dobra. Domaćini su pokazali da su organizatori na nivou, kako se to kaže, bilo je sitnih propusta, ali sve se u toku turnira ispravilo i na kraju je sve ispalo odlično”.

Kao reprezentativac osvajali ste značajne nagrade, da li biste nam rekli nešto više o tom delu streličarskog života?

„U suštini nisam puno nagrada osvojio, imao sam dosta dobre rezultate. Prošle godine sam učestvovao na međunarodnom turniru u Češkoj, tamo sam bio treći, bio sam deveti na Evropskom prvenstvu, a ove godine sam bio ponovo u Češkoj, išao sam sam i u kvalifikacijama imao šesti rezultat, međutim, stigao me umor kada su došle eliminacije i nisam prošao, ostao sam u osmini finala i bio sedamnaesti.“

Koliko godina se bavite streličarstvom?

Započeo sam recimo, 2007., a sa Kompaund lukom pucam od 2019. godine.

Da li vam je vežbanje zahtevno i kako izgledaju pripreme za takmičenja?

„Zavisi, ako želite da se takmičite samo u Srbiji onda nije toliko zahtevno zato što ovde nema puno ozbiljnih takmičara, ima jako puno rekreativaca. Ali ako hoćete da imate neke međunarodne rezultate onda kao i svaki drugi sport, zahteva četiri do šest, sedam, osam sati dnevno, da biste bili konkurentni. Recimo, uskoro se ide, za manje od dva meseca, u Plzen na svetsko prvenstvo, to znači da ću morati da treniram od šest do osam sati dnevno da bih imao neku perspektivu da mogu da osvojim medalju, u suprotnom ako budem trenirao do sata vremena dnevno normalno, neće biti ništa od toga“.

Pored ovih, šta vas još očekuje od takmičenja u narednom periodu?

„Pored tog Svetskog prvenstva u Plzenu u julu mesecu, u augustu mesecu je Evropsko prvenstvo u Norveškoj, planiram da odem na oba. Svetsko prvenstvo mi je mnogo važnije zbog toga što se na tom prvenstvu dele kvote za paraolimpijadu, prvih šesnaest u mojoj kategoriji automatski dobija kvote za paraolimpijadu, tako da se nadam da ću na Svetskom prvenstvu najmanje biti među prvih šesnaest, a možda i da uzmem neku medalju”. – kaže Veselin sa osmehom koji obećava da će se sasvim sigurno potruditi da ostvari nešto od rečenog.

Autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga