Veliko gradilište u Mužljanskom ritu – intenzivni radovi na trasiranju autoputa na obodu Zrenjanina

Podeli:

Gradilište budućeg autoputa A6 Beograd – Zrenjanin – Novi Sad otvoreno je i na teritoriji Grada Zrenjanina. Nadomak Mužlje, s obe strane lokalnog puta Mužlja – Lukino Selo, brojna građevinska mehanizacija trasira prve kilometre saobraćajnice čiji se obrisi uveliko naziru. Trasa vodi kroz Mužljanski rit, prema Aradcu, gde je planirana izgradnja petlje “Zrenjanin – zapad”, jedno od dva priključenja na autoput u zoni grada. U ovom trenutku to je sigurno najveće gradilište ne samo u Zrenjaninu, već i na teritoriji Banata, i deonica obuhvaćena radovima sada meri oko 2,5 kilometra. U neposrednoj blizini je formirana i nova “Peskara”, baza za iskop peska, s obzirom da se u širini koridora autoputa nasipaju ogromne količine peska.

Kako su i svojevremeno najavili prilikom sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom predstavnici izvođača radova, kompanija “Šandong Hajspid grupa”, izgradnja autoputa odvijaće se istovremeno iz dva pravca – Zrenjanina i Beograda. Radovi su prvobitno počeli u smeru od Beograda ka Zrenjaninu, od buduće petlje “Ovča” na severnoj beogradskoj obilaznici do Jabučkog rita, u dužini od oko 3 kilometra.

Autoput Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, prvi autoput na teritoriji Banata, biće dužine 105,4 kilometara, sa predviđenim rokom završetka od 6 godina. Trećina te dužine, oko 35 kilometara, nalaziće se na teritoriji Grada Zrenjanina, od mosta preko Tamiša kod Orlovata, do mosta preko Tise kod Aradca. Uz ta dva, gradiće se i novi most preko Begeja, u Zrenjaninu, i još jedan preko Tamiša, kod naselja Jabuka. Most preko Begeja, u neposrednoj blizini industrijske zone “Jugoistok”, činiće jedinstvenu konstrukciju zajedno sa nadvožnjakom iznad sadašnjeg magistralnog puta Zrenjanin – Beograd i biti ukupne dužine preko 1,3 kilometara. Uz širinu punog profila auto-puta, biće to svakako najveći most preko Begeja na čitavom njegovom toku.

Predviđena je i izgradnja četiri mosta preko kanala i prolaza za put, kao i preko ukrštanja sa prugom, 20 nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i 47 propusta.

Deonica Beograd – Zrenjanin biće dužine 67 km, a Zrenjanin – Novi Sad (petlja Kać) 38 km. Prema projektovanoj brzini od 130 km na čas, od Zrenjanina do Beograda stizaće se za pola sata, a od Zrenjanina do Novog Sada za 15-20 minuta.

Prva deonica koja bi, prema najavama, trebalo da bude završena i puštena u saobraćaj je od Beograda do Kovačice, dužine oko 30 kilometara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga