Veliki uspeh naših parastonotenisera: Dame osvojile evropsko zlato, Perlićeva ekipa druga u Evropi

Podeli:

Na niz od četiri medalje (jedna zlatna i tri srebrne) u pojedinačnoj konkurenciji srpski stonoteniseri sa invaliditetom dodali su još dve u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu. Od četiri prijavljena sastava zlatnu medalju i titulu evropskih šampionki u klasi 4-5 odbranile su dame, dok je muški sastav u klasi 1-2 u finalu izgubio od Francuske i osvojio srebrno odličje.

Foto:Ilija Đurašinović

U odlučujućem meču za zlato u klasi 4-5 učesnice srpskog finala u pojedinačnoj konkurenciji, zlatna Borislava Perić Ranković i srebrna Nada Matić i sa njima dvema Sanja Mijatović savladale su domaću ekipu Švedske (Alkvist, Lundbek) sa 2:1, posle dva sata i 10 minuta borbe.

Najpre su evropske šampionke u odbranu titule krenule vođstvom od 2:0 u igri dublova, da bi u naredna dva seta dovele pobedu u pitanje, dozvolivši Šveđankama da izjednače na 2:2.

U vrlo kvalitetnom, dramatičnom i do poslednjeg poena neizvesnom meču, Šveđanke su povele u petom setu i sve do 6:6 bile su u prednosti jedan ili dva poena.

Konačno, posle 52 minuta iscrpljujuće igre, srpski dubl je dobio peti set na razliku 15:13 za pobedu od 3:2 i za vođstvo ekipe od 1:0.

Najbolja evropska igračica u klasi 5 Ingela Lundbek (obe naše igračice rangirane su u klasi 4, sa težim stepenom invaliditeta) izjednačila je rezultat pobedom 3:1 u singlu protiv Matićeve, da bi Borislava Perić Ranković dobila odlučujužću partiju protiv Ane Alkvist sa 3:2 za pobedu u meču, za zlatnu medalju i za odbranu timske titule evropskih šampionki u klasi 4-5.

Prethodno su, do odlučujuće partije za zlato sa Šveđankama, pobedile Nemačku i Veliku Britaniju sa po 2:0, dok su Ruskinjama prepustile jedan poen.

Niz od šest medalja za Srbiju, zaključili su igrači u klasi 1-2 (Goran Perlić, Boris Stoiljković, Vladan Petković).

Foto: Ilija Đurašinović

Pobedom protiv Poljske u polufinalu obezbedili su srebrnu medalju, ali i stekli pravo da u finalnom meču sa Francuzima od 16 časova igraju za titulu evropskih šampiona.

Junak polufinalne pobede bio je Goran Perlić. Posle uspeha u dublu sa Stoiljkovićem od 3:1, Perlić je u singlu pobedio Rafala Čupera istim rezultatom za timsku pobedu i prolaz u finale.

Ekipa u klasi 5 (Mitar Palikuća, Darko Babić, Milan Zelen) zastala je nadomak pobedničkog postolja. Norvežani su bili bolji u četvrt-finalnom meču.

U odlučujućoj partiji uverili smo se koliko je teško dvaput u dva dana dobiti svetskog broja jedamn Tomija Urhauga. Uverio se u to i borbeni i u svakoj prilici maksimalno motivisani Palikuća.

U pojedinačnoj konkurenciji Mitar je bio bolji, u ekipnoj Norvežanin je slavio za prolaz u polufinale.

Naš tim u klasi 3 (Mladen Ćirić, Siniša Bradašević) takmičenje u grupi završio je u krugu triju ekipa (sa Ukrajinom i Poljskom) koje su imale isti broj pobeda.

Set-razlika je odredila treću poziciju Srbima, što je za njih značilo i kraj učešća na Evropskom prvenstvu, bez plasmana u krug ekipa koje su se borile za medalju.

Srebro za muški tim – izgubili u finalu od Francuske sa 2:0

Srpska ekipa u klasi 1-2 izgubila je finalni meč sa Francuzima 0:2 i tako osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu i četvrto srebrno odličje, uz dve zlatne medalje za reprezentaciju srpskih parastonotenisera. U ekipi su, uz Gorana Perlića, bili Boris Stoiljković i Vladan Petković.

Na kontinentalnom prvenstvu u Helsingborgu učestvovalo je 298 takmičara oba pola iz 31 evropske države. Srpsku reprezentaciju činilo je 13-oro članova: osmorica muškaraca i pet dama.

Dame su osvojile četiri medalje- dve zlatne: Borislava Perić Ranković pojedinačno i ekipno Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Sanja Mijatović i srebrne Nada Matić i Ana Prvulović.

Muški deo reprezentacije osvojio je dve medalje, obe srebrne: Mitar Palikuća pojedinačno i ekipno Goran Perlić, Boris Stoiljković i Vladan Petković.

Izvor:rtv.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga