Veće plate od 1. novembra!

Podeli:

Vlada Srbije usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru od 1. novembra i u proseku će iznositi osam do 15 odsto izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najveći rast plata dobiće medicinske sestre i tehničari koje će biti od 15 odsto, a zatim doktori od 10 odsto.

Sledeće najveće povećanje posle medicinara biće za nauku i kulturu, što će biti 10 odsto, najavila je premijerka.

Devet odsto dobiće zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi imaće povećanje od osam odsto.

Penzioneri će od 1. decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

„Još uvek radimo na budžetu za 2020. ali potrudućemo se da povećanje penzija od januara bude makar pet odsto, a trudićemo da bude i više, u skladu sa mogućnostima, a da ne ugrozimo fiskalnu i finansijksu sigurnost zemlje“, rekla je premijerka Brnabić.

Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog, naglasila je ona.

„Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine“, kazala je premijerka.

Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo. Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupštini na odlučivanje.

„Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je rebalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošnju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih“, rekla je Brnabić.

Kako je premijerka istakla, prema preliminarnim podacima u prvih sedam meseci ove godine Srbija je privukla dve milijarde i 320 miliona evra direktnih stranih investicija, što je 43 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

„Do ovoga nije bilo lako doći a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, i pri tome ne subvencije – one su najmanje stavka u svemu tome, već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom, uslove koji su transparentni, nema korupcije“, rekla je Brnabić.

Inače, ministar finansija je rekao da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra, kao i da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

„Prema najavama predsednika Vučića, najveće povećanje osetiće medicinski radnici, pre svega sestre, a zatim doktori. Tako da će povećanje prosečno biti veće od šest odsto“, rekao je Mali.

Vlada je na jutrošnjem zasedanju donela odluku koja je najavljivana u javnosti poslednjih nedelja.

Pre toga tokom vikenda zasedali su Odbori koji su razmatrali povećanja zarada. Vlada i ove godine ima suficit što znači da je domaćinski poslovala. Biće urađen rebalans, a i do kraja godine budžet za narednu godinu kada će biti precizirano usklađivanje plata i penzija od početka 2020. godine.

Izvor: blic.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga