Veće penzije, evo i za koliko

Podeli:

Od 1. oktobra računaju se uvećane penzije zbog ukidanja Zakona o privremenom smanjenju penzija, kaže ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević.

Kako je rekao, prve isplate uvećanih penzija počeće od novembra.

On je gostujući na TV Pink kazao da se to povećanje penzija kreće od osam do 13,2 odsto za sve penzije. Po njegovim rečima, novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju donosi nekoliko važnih izmena, pojednostavljenje procedura, ukidanje obrasca M-4 i omogućavanje pravog beneficiranog radnog staža rudarima.

„Pored toga, rešen je i problem staža oficira i bivših oficira, koji su (službovali) u drugim republikama SFRJ. Do sada nismo imali podatke o njihovom stažu, pa smo im zaračunavali minimalan staž. Od sada ćemo koristiti podatke o tadašnjem nivou zarada oficira“, rekao je Đorđević i dodao da će se to primeniti i retroaktivno na već postojeće vojne penzionere.

On je izjavio i da će se visina penzija ubuduće uređivati Zakonom o budžetu, i da će Vlada nastojati da povećanje penzija prati rast budžetskih prihoda, kao i da će povećanja biti veća od inflacije, odnosno rasta cena na malo.

 

 

 

 

IZVOR: BETA 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga