Važno upozorenje: Pojavili se lažni policijski presretači

Podeli:

Važno upozorenje: Lažni presretači haraju Srbijom i pelješe vozače, upozoravaju za Kurir oštećeni građani, dok se isto obaveštenje prenosi i na društvenim mrežama.

Ovi „lažnjaci“ najčešće operišu na Ibarskoj magistrali, nekim deonicama auto-puta, a kazne uglavnom naplaćuju oko 40 evra.

Na Ibarskoj magistrali, a verovatno i po auto-putu i ko zna gde još, hara lažni presretač, lik vozi džip „audi Q7“ registarske oznake BG 1187IV. Meni je uzeo 40 evra na Rušnju i saznao sam da se „audi“ vodi na fizičko lice. Ima odličnu priču i neku značku, policijske blinkere i sirenu. Ja sam naseo, ali ne daj bože da ga vidim opet – jedna od poruka na Fejsbuku.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da su žrtve lažnih presretača najčešće stranci, a da te poslove vode kriminalne grupe iz Bugarske i Rumunije.

Dešava se da i naši građani budu na meti prevaranata. Ukoliko vozači posumnjaju da ih je zaustavio lažni presretač, najbolje je da pozovu dežurnu službu policije, da izdiktiraju registarski broj i pitaju da li to vozilo pripada MUP. Ukoliko u policiji kažu da ne pripada, onda da prijave da se to lice predstavilo kao presretač. Najbolji savet je da se poštuju saobraćajni propisi, onda nema razloga da vas bilo ko zaustavi – kaže Okanović.

On potvrđuje da je problem s lažnim presretačima poznat državnim organima, te da je veliki broj takvih kriminalaca otkriven i procesuiran. Pitanja o ovome uputili smo i MUP, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Simuliraju kvar, pa otimaju novac

Damir Okanović kaže da strane kriminalne grupe koje haraju srpskim putevima imaju više modela za prevaru:

Pored lažnih presretača, često se predstave i kao porodica kojoj se dete razbolelo, pa im hitno treba novac, a nemaju gotovinu. U zamenu za pare nude zlato, nakit i neke dragocenosti, a u stvari uvaljuju bižuteriju. I još jedan modus – simuliraju kvar na nekom vozilu i kad neko stane da pomogne, druga grupa koja operiše priđe vozilu humanog vozača i pokrade sve sa sedišta, novac, telefon.

Izvor: Kurir.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga