Uvodi se vojni predmet u srpske škole, evo šta čeka učenike

Podeli:

Učenici četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odeljenskog starešine naučiće osnovne stvari o vojsci, a moći će i da posete kasarne.

U drugom polugodištu ove školske godine, posle pauze od 27 godina, u srednjim školama će se održati časovi na kojima će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje, piše današnja „Politika“.

Nekada je to bio predmet opštenarodna odbrana i društvena samozaštita, za koji je bio opšteprihvaćen naziv odbrana. Bio je to obavezni predmet, a sada će to biti praktično fakultativna nastava, prilagođena današnjem vremenu.

Za sada nema zvaničnog naziva predmeta, osim onoga koji se odnosi na dokument kojim je Ministarstvo odbrane predložilo njegovo uvođenje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: „Inicijativa za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije, kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane“.

Ova predavanja, nakon kojih neće biti ocenjivanja, slušaće učenici četvrtih razreda srednjih škola, i to na, za tu namenu, izdvojena četiri časa odeljenskog starešine.

Ukupan broj časova se, dakle, neće povećavati, niti će se đaci završnih razreda dodatno opterećivati u periodu kada se pripremaju za maturu i polaganje prijemnih ispita na fakultetima.

I predstavnici Minstarstva odbrane drže predavanja

Nastava će se izvoditi na osnovu materijala i prezentacija Ministarstva odbrane, koji su od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja usaglašeni sa obrazovnim standardima. Osnovni izvođači nastave biće razredne starešine, uz stručnu pomoć i podršku predstavnika Ministarstva odbramne, Vojske Srbije i organizacije rezervnih vojnih starešina.

Ova inicijativa nije pokrenuta naprečac, već je rezultat promenai analiza u Ministarstvu odbrane, gde je nedavno formiran Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, piše list. Tada je u Upravi za obaveze odbrane osnovano Odeljenje za obučavanje građana, na čijem čelu je kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, koji sa saradnicima radi na uvođenju tema iz oblasti odbrane u škole.

– Zbog suspenzije obaveze služenja vojnog roka 2011. godine i višedecenijskog zanemarivanja obučavanja stanovništva za potrebe civilne odbrane, evidentno je da veliki deo stanovnipštva , a posebno mlađe generacije, nije dovoljno upoznat sa pravilnim ponašanjem i postupanjem u uslovima narušavanja bezbednosti – konstatuje kapetan bojnog broda Konjikovac.

– Punoletni učenici us ključna starosna grupacija građana koja stasava za ispunjavanje prvih obaveza prema sistemu odbrane, kao što su uvođenje u vojnu evidenciju, dobrovoljno služenje vojnog roka i izvršavanje iobaveze u rezervnom sastavu. Istovremeno oni su i populacija koja ostvaruje određena prava, poput sticanja visokog obrazovanja na Vojnoj akademiji ili Medicinskom fakultetu VMA ili zasnivanja radnog odnosa u svojstvu profesionalnog pripadnika VS – objašnjava Konjikovac.

Šta će učiti

Na ovim časovima obrađivaće se osnovne teme, kao što su „Mesto, uloga i zadaci VS u sistemu bezbednosti Republike Srbije“, „Vojna obaveza u Republici Srbiji“ i „Radna i materijalna obaveza u Republic Srbiji. U planu su još neke teme, a izvesno je da će se one nakon analiza dodatno prilagođavati. Štaviše, već od naredne školske godine, nastavnici će imati na raspolaganju priručnik „Osnovi sistema odbrane Republike Srbije“.

Pevanje himne i poseta kasarni

– Osim usvajanja elementarnih znanja o odbrani zemlje, dogovoreno je da se i kroz upoznavanje sa osnovnim obeležjima državnosti, učenicima približi identifikacija sa svojom zemljom. U tom kontekstu, uvažavajući dobru praksu mnogih zemalja u svetu, učenicima će biti omogućeno da na jednom od časova učestvuju u izvođenju državne himne „Bože pravde“ – ističe Konjikovac u razgovoru za „Politiku“.

Mnogim đacima će, svakako, posebno zanimljiv biti susret sa vojskom. Predviđeno je da se đacima, uz pratnju nastavnika, omogući odlazak na taktičko-tehničke zborove u kasarnama.

„Zaštićeno društvo ne zavisi samo od vojske“

U mnogim većim mestima danas nema kasarni, ali su u Ministarstvu odbrane i VS spremni da pomognu u organizaciji i realizaciji ove aktivnosti.

– Stvaranje sigurnog i zaštićenog društva ne zavisi isključivo od državnih organa i vojnih struktura, već od porododice, škole, organizacija i udruženja u kojima pojedinac provodi najviše vremena, odnosno zavisi od interakcije svih subjekata sistema odbrane. U cilju stvaranja sigurnog društva, potrebno je, u prihvatljivoj meri, približiti bezbednost i odbranu svakom pojedincu – smatra Konjikovac, ističući da je dosadašnje interesovanje škola za ovu inicijativu veoma ohrabrujuće.

Izvor:politika.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga