Uvodi se novi državni praznik

Podeli:

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojim se predlaže da 24. maj bude nov praznik – Dan Ćirila i Metodija.

Tim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

24. maj će biti državni praznik i radni dan.

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a predlog je Vladi dostavilo Ministarstvo za rad. 

Na sednici je usvojen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

Usvojena je i odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice i oda počast stradalima u ovom logoru.

Kako se ističe, donošenjem zakona obezbediće se prikupljanje, obrađivanje i obezbeđivanje podataka o stradalima na jednom mestu.

Članovi Vlade usvojili su Program o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencije za Agenciju za bezbednost saobraćaja za 2019. godinu.

Sredstva u iznosu od 66 miliona dinara koristiće se za sprovođenje medijske kampanje za podizanje svesti o bezbednosti saobraćaja, koju će sprovesti Agencija za bezbednost saobraćaja, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga