Usvojena Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja

Podeli:

„Uredba se u članu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, „prema poreskim obveznicima, koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2 Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74. stav 7- 9.  Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine“.

Iz Ministarstva finansija su naveli da to znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se koronavirus pojavio u Srbiji.

„Prethodno je Narodna banka Srbije usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere“, kazao je Mali.

Kako je podsetio, za 10 odsto će biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju.

„U prethodnim danima smo imali i razgovore sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i jasno nam je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju, i da država treba da odgovarajući način da im izađe u susret“, rekao Mali.

On je dodao da je važno što su javne finansije potpuno stabilne, što četvrtu godinu za redom Srbija ima suficit u budžetu, te što je javni dug pod kontrolom.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga