Ustanovljena nagrada „Nikola Tesla“

Podeli:

Svečanost ustanovljenja kosmopolitskog priznanja “Nikola Tesla” upriličena je danas u Zrenjaninu. Statueta „Nikola Tesla“ dodeljivaće se u oblastima koje će kandidovati stručna javnost a odabrati Teslin Komitet. Priznanje će se tradicionalno dodeljivati 10. jula u Beogradu, na godišnjicu Teslinog rođenja. Kandidati su najbolji stvaraoci iz celog sveta, bez obzira na naciju, veru, politička i druga opredeljenja.

U prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i drugih visokih zvaničnika, danas je, u Hotelu “Vojvodna” u Zrenjaninu organizovana svečanost ustanovljenja kosmopolitskog priznanja “Nikola Tesla”. Gradonačelnik Salapura obratio se na samom početku skupa istakavši da posebno raduje to šro je naš grad izabran da prvi posredstvom ove nagrade promoviše kosmopolitizam, ideju koja zagovara najsvetije ljudske odnose, zajedništvo, slogu i razvoj sredine bez ikakvog izuzetka.

– Naš grad je kroz istoriju uvek imao snage da se izbori sa nedaćama i da mu razvoj i boljitak za sve građane bude na prvom mestu. Prožeti istim duhom kroz istoriji grada su nam priču o kosmopolitizmu pripovedali svojim delima Mihajlo Pupin, Ferenc Kemenj, Konstantin Danil, Đura Jakšić, Todor Manojlović i brojni drugi manje ili više poznati ljudi, bilo da su deo života proveli u našem gradu ili su se samo kratko zadržali. Njihova dela su nešto što nam i danas važi za svetionik uspeha, a mi se ponosimo što su naši – rekao je on.

Gradonačelnik je izrazio mišljenje da je nagrada koja nosi ime nenadmašnog i grandioznog čoveka Nikole Tesle novo shvatanje ideje kosmopolitizma, koja u vremenu u kome živimo treba da predstavi one ljude koji su spremni da sebe, svoje ideje i resurse daju za razvoj zajednice.

– Mi u lokalnoj samoupravi smatramo da su u današnje vreme u svakoj sredini važni oni ljudi koji zapošljavaju, stvaraju novu vrednost, omogućavaju da naši građani budu srećni i zadovoljni što ovde žive. Sa druge strane bitno je da prepoznamo heroje u humanitarnom radu ili razvijanju duhovne vrednosti. Lično bih voleo da se i takav način razmišljanja o zajedništvu promoviše kroz Teslino ime – kazao je još gradonačelnik i zahvalio organizatorima što će ubuduće ovom nagradom davati podstrek i svojevrsnu zahvalnost onima koji se ističu u Srbiji. Njihovi napori će pomoći i zajedničkom stremljenju da budemo uspešniji kao društvo.

Prisutnima se obratio i Milan Jarić v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za turizam i regionalnu privrednu saradnju ukazavši na snažnu vezu između umetnosti, kulture i privrede i naporima koje resorni sekretarijat ulaže na očuvanje te veze.

Nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” i posebne nagrade povodom 20-godišnice postojanja “Media Inventa” dodeljene su predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Čedomiru Janjiću – za razvoj lokalne samouprave, Zemljotradničkoj zadruzi “Mrkšićevi Salaši”za razvoj zadrugarstva, kompaniji “BB Trade” i Darku Bjeloglavu, kao i doktorki Zorici Ćulibrk direktorki Banje Rusande, koja se zahvalila u ime nagrađenih.

U sklopu današnje svečanosti predstavljena je monografija”Heroji i neimari”, o kojoj je govorio književnik Pero Zubac, koji je i glavni urednik monografije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga