– Ovo će sada verovatno olakšati odluku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo da ipak obavi traženi sanitarni nadzor nad postrojenjem za prečišćavanje vode. Iskreno se nadam da ćemo u saradnji sa gradom Zrenjaninom, Vladom Srbije i ostalim učesnicima, uskoro obradovati Zrenjanince higijenski ispravnom vodom iz gradskog vodovoda – izjavio je Oliver Zeveđi, pravni zastupnik “Zilio grupe” za „Novosti“.

Sanitarna inspekcija i organi Ministarstva zdravlja odbili su 2017. da sprovedu sanitarni nadzor nad objektom fabrike vode, s obrazloženjem da “Zilio grupa”, kao privatno preduzeće, ne može da se bavi delatnošću javnog vodosnabdevanja. Sanitarna saglasnost preduslov je da se dobije upotrebna dozvola i zbog toga je nastao problem koji je proizveo apsurdnu situaciju – da postrojenje za prečišćavanje vode od avgusta 2017. ne može da počne s radom.

Upravni sud utvrdio je da je sanitarna inspekcija prekoračila ovlašćenja i da nije pozvana da ocenjuje da li “Zilio grupa” sme da se bavi delatnošću vodosnabdevanja. To je u nadležnosti Ministarstva građevinarstva, koje je ranije dalo tu saglasnost.