Uskoro povećanje plata, otkriveno i za koliko procenata

Podeli:

Povećanje plata bi moglo da bude oko 7 odsto, a prosvetarima i lekarima možda i više rekao je za RTS šef delegacije MMF-a Džejms Ruf.

Ruf je rekao da će Vlada u narednih nekoliko nedelja saopštiti koliko će procenat povećanja biti po sektorima, a to povećanje, kaže, ide paralelno sa rastom BDP.

„Sistem novih zarada koji Vlada predlaže, sa mogućnošću da se uravnoteže plate u javnom sektoru na jedan bolji način, tako oni koji zaslužuju više plate – prosvetni radnici, lekari, medicinske sestre će dobiti veće povećaje i nadam se da će te reforme proći„, rekao je Rouf.

Govoreći o penzijama, on je istakao da će nakon četiri godine penzije biti „odmrznute“, kao i da će se ravnomerno povećavati.

Prema njegovim rečima, sa Vladom je razgovarano i da od 2019. budu doneti novi propisi indeksiranja penzija, kojima bi povećanje penzija bilo zasnovano na pravima.

Iako je Srbija ekonomski dosta napredovala i što je njenim rezultatima MMF zadovoljan, Ruf je konstatovao da uvek postoje oblasti koje bi trebalo da se razvijaju brže, te pohvalio dobru privatizaciju RTB Bora i PKB-a, ali zamerio što se kasni sa privatizcijom Petrohemije.

„Sve ukupno gledano, program reformi ide kako treba„, ukazao je Ruf i dodao da rast privrede u Srbiji može brže da raste, ali to zavisi od rešavanja problema u njenom poslovnom okruženju, kao što su bolja poreska uprava, pravosuđe i državan uprava.

Ranije danas, ministar finansija rekao da je dobijena saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere koji primaju do 32.285 dinara, i da očekuje da će na sednici Vlade Srbije biti odlučeno da se tim penzionerima penzije povećaju za pet odsto.

On je naveo da će 2019. godine biti definisan novi sistem indeksacije penzija koji će se primenjivati od 2020. godine.

Kada je reč o povećanju plata u javnom sektoru, iz ministarstva kažu da će se plate povećavati u fazama, i da je sa MMF-om dogovoreno koliki je prostor za to povećanje u narednoj godini.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Tanjug, B92

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga