Urolog dr Steva Medić: Sredovečni i stariji muškarci se javljaju zbog BHP-a, a oni mlađi zbog seksualne disfunkcionalnosti

Podeli:

Benigna hiperplazija prostate BPH (Benign Prostatic Hyperplasia) definiše se kao benigno (ne-kancerozno) povećanje prostate, uzrokovano rastom novih ćelija prostate. Jedno je od najčešćih stanja koje se javlja kod starijih muškaraca.

Još uvek ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za nastanak BHP. Benigna hiperplazija prostate najverovatnije je normalan deo starenja kod muškaraca, uslovljen promenama hormonalnih balansa i uticaja na rast ćelija prostate.

– Simptomi BPH su podeljeni u dve grupe: iritativne i opstruktivne. U iritativne tegobe najčešće spadaju učestalo i noćno mokrenje, a u opstruktivne nemogućnost mokrenja, tanak mlaz pri mokrenju, i nemogućnost spontanog mokrenja. Smatra se da sa povećanjem broja godina života i poremećajem hormonskog statusa dolazi do uvećanja prostate i stvaranja, odnosno ispoljavanja ovih opstruktivnih i iritativnih problema, zbog čega pacijenti javljaju na urološki pregled- rekao je urolog, dr Steva Medić.

Iako se ovakva oboljenja vezuju za sredovečne muškarce, treba razbiti mit. Mlađi muškarci takođe odlaze na urološke preglede zbog veoma sličnih simptoma, ističe dr Medić.

– Pored ovih porblema o kojima smo govorili, mlađi urološki pacijenti se često javljaju zbog opterećenosti seksualnom disfunkcijom. Neophodno je da urološki pacijenti koji prepoznaju ove simptome obave laboratorijsku pretragu mokraće i urinokulture, a po potrebi će se raditi i ultrazvučni pregle urogenitalnog trakta i abdomena. Pre ultrazvučnog pregleda urotrakta, neophodno je da se pacijent pripremi, odnosno da unese određenu količinu tečnosti kako bi bešika bila puna prilikom pregleda, što omogućava kvalitetan ultrazvučni pregled. Aparati kojima se rade ovakvi pregledi su izuzetno kvalitetni i imaju mogućnost detekcije i veoma malih anomalija- pojasnio je dr Medić.

Pravovremenom reakcijom pacijenta, odnosno prepoznavanjem simptoma, ultrazvučni urološki pregled omogućava tačnu dijagnostiku na osnovu koje bi, po potrebi, pacijent bio upućen na skener ili magnetnu rezonancu. Ukoliko postoji sumnja na malignu bolest, pacijent se upućuje na biopsiju postate.

– Kada se postavi dijagnoza, postavljamo lečenje. Karcinom prostate je grubo podeljen na lokalno uznapredovalu i metastasku bolest. U zavisnosti od određenih kriterijuma, na osnovu kojih se određuje u kom stadijumu je bolesnik, određuje se dalje lečenje. Pacijente kod kojih se konstatuje karcinom upućujemo na Onkološko-urološki konzilikjum u Kliničkom centru u Novom Sadu, gde se dalje određuju modaliteti lečenja- naveo je dr Steva Medić.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga