Umesto obećavajućeg posla u Nemačkoj, paru iz Zrenjanina ukrali profile da bi varali ljude

Podeli:

Dok su pokušavali da saznaju šta se dešava sa njihovim profilima od bliskih ljudi, shvatili su da su novi vlasnici njihovih Fejsbuk naloga „blokirali“ sve najbliskije ljude

Slučaj bračnog para iz Zrenjanina dao je potpuno novu definiciju internet prevari. Kako su ispričali S. F. i njen suprug, pronašli su oglas za posao u Nemačkoj na Fejsbuk stranici „EU poslovi“ koja, kako kažu, postoji već duže vreme, zbog čega im je delovala provereno.

Pre prijave, dodatno su pročitali i mišljenje drugih korisnika ispod željenog oglasa. Neki od komentara, kako kažu, nisu bili naročito pohvalni, ali bilo je i mnogo poruka koje su im ulivale poverenje. Među njima su pronašli i jednu sugrađanku koja je, kako kaže, takođe imala samo lepa iskustva.

Kako se S. F. činilo da je u pitanju legitiman oglas za posao, odlučila je kontaktira broj iz oglasa i sazna sve detalje o poslu koji bi trebalo da rade ona i njen muž u Nemačkoj, ispričao je bračni par za Blic.

Javila se osoba koja se predstavila kao Tanja iz agencije za zapošljavanje „Libre“ iz Subotice. Ona je ispričala da je posao u Nemačkoj i da je plaćen između 1.800 i 1.900 evra mesečno. Pobrojani su svi dokumenti koje S. F. i suprug moraju da pribave, poput papira iz MUP-a da nikada nisu kažnjavani, da se dogovore oko radnih viza i sve uobičajene stvari koje ne bude nikakvu sumnju.

Ipak, priča dobija zaokret. Naime, Tanja iz agencije zatražila je bračnom paru da svoje radne biografije pošalju na jednu internet adresu za koju im je ona prosledila link. Kada su otvorili tu internet stranicu, prema rečima S. F, traženo je da se osoba registruje preko imejla i Fejsbuk naloga.

– I suprug i ja smo se registrovali preko Fejsbuk naloga po inerciji. Tako se prijavljujem i na Infostud, pa sam tako i sada uradila – ispričala je S. F.

Ukradeni profili

Međutim, kako su se prijavili preko Fejsbuk naloga početna stranica ih nije vodila nigde dalje. S. F. je tada nazvala Tanju, međutim javio joj se izvesni Miloš koji se predstavio kao Tanjin suprug. On ju je uveravao da nešto nije u redu sa serverom i da je posredi samo mala tehnička greška koja će ubrzo biti otklonjena. U tom trenutku, kako S. F. priča, to je delovalo u redu.

Nekoliko minuta kasnije, kada je S. F. poželela da proveri šta rade njeni Fejsbuk prijatelji, to više nije mogla da uradi. Kako kaže, njen profil, kao i profil njenog supruga bili su ukradeni.

I dok su pokušavali da saznaju šta se dešava sa njihovim profilima od bliskih ljudi, shvatili su da su novi vlasnici njihovih Fejsbuka „blokirali“ sve najbliskije ljude. Ali ipak S. F. i njen suprug su uspeli da saznaju šta radi njihov novi oteti alterego na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Na sada ukradenom profilu delovalo je kao da su ona i njen muž profesionalni kladioničari koji zarađuju i do 540.000 evra od igara na sreću, i da vas mogu naučiti ili vam dojaviti kako da odigrate tiket, ako im za to platite.

Naravno, sve je bila laž. S. F. je ukraden Fejsbuk profil kako bi se dalje varali ljudi u neprekinutoj spirali internet obmana.

Slučaj prijavljen, agencija ne postoji

Bračni par je slučaj prijavio policiji.

 Odeljenje za visokotehnološki kriminal trenutno utvrđuje ima li elemenata krivičnog dela u ovom slučaju i za šta će se teretiti za sada neimenovana lica – rekli su kratko iz PU Zrenjanin za Blic.

Kratkom proverom spiska agencija za zapošljavanje kojima je država izdala dozvolu za rad, pomenuta agencija koja je nudila posao S. F. i njenom suprugu u Nemačkoj, ne postoji.

 

 

 

Izvor: blic/telegraf

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga