Uložena ogromna sredstva za rekonstrukciju 95 kilometara pruge

Podeli:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je u Zrenjaninu da je završena rekonstrukcija 95 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina u koju je uloženo 5,5 milijardi dinara, čime je posle sedam godina obnovljena železnička linija između ova dva grada.

“Posle sedam godina, od danas će građani Novog Sada i Zrenjanina ponovo moći da putuju vozom između dva grada. Pored toga što obnavljamo železnički Koridor 10 i barsku prugu, ulažemo i u rekonstrukciju regionalnih pruga. U 2018. obnovljeno je više od 280 kilometara pruga, uključujući i prugu od Novog Sada do Zrenjanina, kojom od danas ponovo idu vozovi”, rekla je Mihajlovićeva.Ona je istakla da je obnavljanje linije važno ne samo zbog građana koji žive u Novom Sadu, Zrenjaninu i svim mestima između ova dva grada, nego i zbog zrenjaninskih preduzeća.

“Pre rekonstrukcije, vozovi su ovom prugom išli prosečno 20-30 kilometara na sat, negde i 10 kilometara na sat, zbog čega je saobraćaj pre sedam godina i obustavljen. Od danas putnički vozovi ponovo idu 80 kilometara na sat, a građani će putovati novim ruskim dizelmotornim vozovima. Povećana je i nosivost pruge kojom će zrenjaninska privreda dobiti najefikasniji transport robe ka Novom Sadu, Beogradu i jugu Srbije”, rekla je Mihajlovićeva.

Rekonstrukcija pruge Orlovat-Zrenjanin deo je projekta rekonstrukcije pruge Pančevo-Orlovat-Novi Sad, čija je ukupna dužina, uključujući deonicu od Orlovata do Zrenjanina, 136 kilometara. Vrednost radova na ovoj rekonstrukciji iznosi ukupno oko 10 milijardi dinara, a završetak svih radova na deonicama od Pančeva ka Novom Sadu planirana je do kraja januara 2019.

Počev od 26. okobra, vozovi iz Zrenjanina za Novi Sad polaziće u 3.35 i 12.15 časova, a iz Novog Sada za Zrenjanin u 7.05 i 15.59 časova.

Brzi voz, od Zrenjanina do Novog Sada putovaće se 3 sata i 38 minuta u jutarnjem, a 2 sata i 37 minuta u popodnevnom terminu. Sem naziva, nema ništa przog u ovakvom načinu putovanja.

Karta u jednom pravcu košta 434 dinara, a povratna je 694 dinara. Prevoz bicikla se naplaćuje 100 dinara.

Postavlja se pitanje da li će se ikad uložena sredstva isplatiti kroz prevozom putnika, teretni saobraćaj je potpuno druga priča.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga