U Vojvodini registrovano još 494 novoobolelih od korone

Podeli:

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 494 novih slučajeva. Najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 152.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 37.976. Institut procenjuje da je taj broj daleko veći, ali da broj aktivnih slučajeva opada.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 11.521, potom sledi Zrenjanin sa više od 3.300, Pančevo sa više od 2.600, Subotica sa više od 1800, Bačka Palanka sa više od 1.700, Kikinda sa više od 1300, Vrbas, Žabalj i Ruma sa više od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Zdravstveni sistem je i dalje u izuzetno teškoj situaciji. Zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se
umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata;
  2. Izbegavanje okupljanja tokom proslava gde se okuplja veći broj ljudi, a posebno tokom slava (poželjno bi bilo slaviti samo u krugu porodice odnosno domaćinstva, do 5 osoba), božićnih i novogodišnjih praznika, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;
  4. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  5. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  6. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave;
  7. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola; Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga