U Vojvodini proglašena epidemija gripa, preporučeno zatvaranje škola i vrtića

Podeli:

Grip je u Vojvodini u proteklih nedelju dana bio široko rasprostranjen i sve više građana je obolelo, a kako saopštava Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo intenzitet virusa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova. U Vojvodini je virus gripa proteklih dana vrlo aktivan, a naročito je aktivan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, pokazuje novi izveštaj nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Česte su i akutne respiratorne infekcije u ovom periodu. Oboljenja slična gripu najčešće se registruju kod dece uzrasta od pet do 14 godina, ali je grip aktivan i kod odraslih. Ukupno je zabeleženo 979 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Vojvodini, kod svih uzrasnih grupa. To je skoro dvostruko više zabeleženih slučajeva u odnosu na prethodni period nadzora, kad je bilo 587 slučajeva.

Informacije iz novog izveštaja IZJZV Kad je reč o akutnim respiratornim infekcijama, zabeleženo je više od 2.300 slučajeva, što je blagi pad u broju ovih infekcija u odnosu na protekli period nadzora. Tokom ove nedelje, laboratorijskim testiranjem 52 uzorka, infekcija virusom gripa tipa A (H3N2) dokazana je kod 29 građana, tip A H1N1 prisutan je u uzorcima 10 građana, a tip B kod jednog pacijenta. Podsetimo, zbog ove situacije preventivno su zabranjene posete u Kliničkom centru Vojvodine.

Izvor:radio021

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga