U Vojvodini još troje preminulo od virusa korona, obolelo 435 ljudi

Podeli:

U Kliničkom centru Vojvodine u proteklih pet dana još tri osobe su umrle od virusa korona, dok je trenutno broj obolelih u Vojvodini 435.

Zrenjanin kao najveći grad ima i najveći broj obolelih

 

Pokrajinski premijer Igor Mirović je naveo da je do sada preminulo ukupno 11 osoba lečenih od virusa Covid-19 u Kliničkom centru Vojvodine, ali ni on, kao ni pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković nisu dali druge informacije o preminulima, osim da su ti pacijenti bili na respiratorima i da su imali druge bolesti.

Novinarima nije omogućeno da dobiju preciznije podatke kroz potpitanja, jer su pokrajinski čelnici od danas počeli da odgovaraju samo na unapred poslata pitanja preko mejla, što je princip koji je prethodno uveden za konferencije Kriznog štaba Vlade Srbije. Sada se i konferencije pokrajinskih zvaničnika emituju uživo preko RTV-a, a pitanja šalju unapred.

Mirović je saopštio i da će se u narednom periodu informacije davati na ovakvim konferencijama i u povremenim saopštenjima, čime je potvrdio da se prekinulo sa praksom koja je postojala do 9. aprila da se svakodnevno iz KCV-a i Pokrajine daju saopštenja o broju pacijenta, broju preminulih i otpuštenima iz bolnica i sa Novosadskog sajma.

Čelnici Vojvodine nisu odgovorili ni na pitanja o tačnom broju obolelih po naseljenim mestima i pored nekoliko pitanja koja je poslalo više medija, među kojima je bilo i pitanje 021.rs o tome da li je trenutno 169 Novosađana obolelo, kao što se navodi na sajtu covid19.rs. Mirović je samo naveo da su se dogovorili da po savetu epidemiologa, ne saopštavaju te podatke.

S druge strane, Mirović je saopštio da je pored 435 trenutno zaraženih i 11 preminulih od virusa korona, od početka epidemije iz bolnica i sa Novosadskog sajma otpušteno 54 osoba. On je naveo i da se u Kliničkom centru Vojvodine trenutno leči 134 pacijenata, na Novosadskom sajmu je 176 ljudi, u Banji Januković 14, a u Pančevačkoj bolnici 185, s tim da se tamo nalazi i veliki broj obolelih iz Beograda. Nije saopšteno koliko se obolelih nalazi na respiratoru, ali je sekretar Gojković naveo da je troje pacijenta skinuto sa ovih aparata u preotekla 24 sata.

Kada se pogledaju vojvođanski okruzi, Mirović je naveo da je broj obolelih sledeći:

– Južnobački okrug – 142,

– Zapadnobački okrug – 24,

– Severnobački okrug – 41,

– Južnobanatski okrug – 105,

– Srednjobanatski okrug – 25,

– Severnobanatski okrug – 34 i

– Sremski okrug – 65.

Gojković nije odgovorio na pitanje novinara koliko ima mesta u bolnicama, nego je ponovio da ih ima dovoljno i da se u Novom Sadu sada pacijenti smeštaju na Infektivnoj klinici, Ortopediji, Abdominalnoj i ORL klinici, a da su i drugi objekti spremni.

Takođe, govoreći o svih 11 preminulih, pokrajinski sekretar je naveo da su 71,4 odsto preminulih muškarci, a broj preminulih žena iznosi 28,6 procenata. U Vojvodini nema umrlih od virusa korona mlađih od 50 godina – 21,4 odsto preminuli stari su od 50 do 59 godina, 28,6 odsto su od 60 do 69 godina, a u istom procentu su i preminuli od 70 do 79.godina. Tri preminula pacijenta stariji su od 80 godina.

Odgovarajući na oko 20 pitanja koje su poslali različiti mediji, vojvođanski čelnici su naveli i da se trenutno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine i u veterinarskim institutima u Novom Sadu i Subotici dnevno uradi od 200 do 300 testova na novi virus korona.

Mirović je dodao i da će lokalni krizni štabovi i centri za socijalni rad reagovati pojedinačno za svaki slučaj kada su oba roditelja, samohrani roditelj ili staratelj na lečenju u bolnici ili na sajmovima, a njihovo dete ili deca ostanu sama.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović je naveo „da je manji broj dece oboleo“ u proteklim nedeljama od Covid-19 i da su svi na kućnom lečenju i da su dobro, međutim nije precizirano šta tačno znači „manji broj dece“ odnosno koliko je to tačno.

Takođe, pokrajinski premijer Igor Mirović je naveo i da sve čine da virus korona ne uđe u staračke domove, domove za decu i slične socijalne ustanove. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: 021.rs
Foto: Pokrajinska Vlada

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga