U Srednjobanatskom okrugu ukupno obolelo od početka epidemije 340 osoba

Podeli:

U sali Gradskog veća Grada Zrenjanina načelnica Srednjobanatskog  pravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas osmu redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga u proširenom sastavu. Između ostalog, razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija u Srednjobanatskom upravnom okrugu sa akcentom na sprovođenju kontrole poštovanja epidemioloških mera utvrđenih u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti, kako od strane građana tako i od strane organizatora okupljanja, vlasnika objekata i drugih odgovornih lica.


Sednici Saveta su uz predsedavanje načelnice Upravnog okruga prisustvovali članovi Saveta, načelnik PU Zrenjanin, direktor i epidemiolg Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin i načelnica Odeljenja sanitarne inspekcije. Na početku zasedanja prezentovani su najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin na osnovu kojih je ocenjeno da je trenutna epidemiološka situacija u Okrugu dobra i stabilizovana ali da zbog opreza ne treba popuštati u primeni mera zaštite od zaraznih bolesti.


Konkretno, ukupan broj obolelih u Okrugu od početka epidemije je 340 osoba, od čega 269 obolelih u Zrenjaninu, 25 u Žitištu, 18 u Novoj Crnji i po 14 obolelih u opštinama Sečanj i Novi Bečej. Broj hospitalizovanih je smanjen na 7 osoba kod kojih je potvrđena zaraza virusom korona. U avgustu je evidentirano ukupno 64 zaraženih osoba a od početka septembra, sa jučerašnjim datumom, 5 osoba. Najveći broj, 59,9% obolelih, čini radno aktivno stanovništvo uzrasta 30-64 godine.


U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti naglašena je potreba za pojačanom i koordinisanom kontrolom poštovanja epidemioloških mera od strane nadležnih inspekcijskih službi na svim nivoima i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Takođe je ukazano i na neophodnost pooštravanja kaznene politike prema svim licima, pravnim i fizičkim subjektima, koji ne poštuju epidemiološke mere odnosno ne obezbeđuju uslove u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti.
Bez obzira na stabilnu epidemiološku situaciju, apeluje se na sve građane da se i dalje pridržavaju preporučenih epidemioloških mera u cilju zaštite od zarazne bolesti, posebno kada je u pitanju poštovanje propisane fizičke distance i nošenje zaštitnih maski. Ovo se naročito odnosi na organizatore okupljanja i vlasnike objekata, koji podležu inspekcijskoj kontroli i koji su odgovorni za sprovođenje propisanih mera zbog čijeg nepoštovanja će snositi sankcije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga