U šetnji gradskim ulicama, povodom Svetskog dana belog štapa – slepi i slabovidi deo su naše zajednice, poštujmo njihove potrebe

Podeli:

Međunarodni dan slepih – Svetski dan belog štapa, 15. oktobar, obeležen je danas u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Zrenjanin. Nakon skupa u prostorijama organizacije, organizovana je šetnja centralnim ulicama, sve do Gradske kuće. Obeležavanju je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je, potom, zajedno s predsednikom organizacije Atilom Križikom, na čelu grupe prošetao celom trasom od prostorija organizacije u Miletićevoj ulici.

Obraćajući se članovima Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih i njihovim današnjim gostima iz drugih gradskih udruženja s kojima sarađuju, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da lokalna samouprava uvek tu kada je ova organizacija u pitanju i pomaže koliko je moguće. 

– Drago mi je kada čujem od samih članova i rukovodstva da smo u rešavanju nekih problema i ukupnim odnosom prema organizaciji slepih i slabovidih istaknuti kao primer među lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Naravno, uvek postoje stvari koje treba rešavati u nekom narednom periodu. Žao mi je što na ovim skupovima nema predstavnika iz drugih lokalnih samouprava, jer je u pitanju ipak regionalna organizacija i dobro bi bilo da se u njen rad uključe i slepa lica s teritorije drugih opština – rekao je Santovac.

 

Dodao je da se i današnja šetnja organizuje s ciljem neposrednog upoznavanja s problemima s kojima se slepi i slabovidi susreću u svakodnevnom kretanju.

– Problemi se kreću od onih fizičke prirode, kada je potrebno poboljšati i rešavati pristupačnost okruženja u kom se ova lica kreću, uvesti možda neke zvučne semafore, ali su mnogo češći problemi koji su uslovljeni nepažnjom, nerazumevanjem i nebrigom sugrađana, od neuslovnog parkiranja motornih vozila i bicikala, do postavljanja različitih reklamnih panoa i drugih prepreka na trotoare i staze kojima se kreću svi pešaci, pa i oni koji su slepi i slabovidi – ukazao je Santovac.  Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanin Atila Križik rekao je da organizacija trenutno broji 326 članova svih starosnih dobi i pokriva teritoriju grada Zrenjanina i svih srednjebanatskih opština.

– Naš najmlađi član je devojčica od tri godine, imamo nekoliko članova školskog uzrasta, dece koja su u inkluzivnom obrazovanju i u školi za decu oštećenog vida. S lokalnom samoupravom ostvarujemo odličnu saradnju i posebno se na tome zahvaljujem  gradonačelniku, njegovom zameniku i Odeljenju za društvene delatnosti, koje pruža dobru podršku deci koja su u procesu obrazovanja, obezbeđuje im lične asistente i putne troškove. Možemo reći da u Srbiji prednjačimo u tome i da nas drugi gradovi uzimaju kao primer – istakao je Križik i dodao da se danas obeležava Dan belog štapa, jer je beli štap prihvaćen kao simbol nezavisnosti, slobode, samostalnosti i poverenja slepih i slabovidih osoba.

Zameniku gradonačelnika je Atila Križik predstavio i zvučni pikado, koji je zrenjaninskoj organizaciji doniralo Udruženje slepih Istre iz Pule, u Republici Hrvatskoj, s kojim sarađuju nekoliko godina unazad. Zahvaljujući njemu, slepi i slabovidi u Zrenjaninu imaju priliku i za nova sportska nadmetanja, a bave se još i šahom, kuglanjem i plivanjem. Razmišljaju i o ponovnom aktiviranju sportskog kluba, koji je funkcionisao sve do 1997. godine.

U ovogodišnjem proglasu povodom Dana belog štapa, koji je pročitala sekretarka organizacije Radmila Marinković, poručuje se, između ostalog, da se korisnici belog štapa najviše suočavaju s problemima nepristupačnosti, obrazovanja, zapošljavanja i nabavke specijalnih pomagala. Državni organi se pozivaju na rešavanje još jednog problema – potpisa, odnosno faksimila, da on u svim situacijama važi jednako kao i potpis ostalih građana, što je i pravo zagarantovano Ustavom.

“Celokupnu javnost pozivamo da shvati važnost podrške slepim i slabovidim osobama, da invalidnost nije stvar izbora i da je svaka podrška za slepe neizmerno značajna i potrebna. Posmatrajte nas kroz naše sposobnosti, a ne kroz invaliditet koji imamo, jer mi želimo da budemo korisni članovi zajednice u kojoj živimo”, poručuju slepe i slabovide osobe, povodom Svetskog dana belog štapa. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga