U prisustvu pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nenada Ivaniševića, u Zrenjaninu održana javna rasprava povodom Nacrta programa razvoja turizma AP Vojvodine za period od 2023. do 2025. godine

Podeli:

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je četvrtak, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, treću javnu raspravu povodom Nacrta programa razvoja turizma AP Vojvodine za period od 2023. do 2025. godine.  
Raspravi su prisustvovali i saradnici gradonačelnika Sime Salapure, a u ime grada Zrenjanina učesnike je pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Nacrt Programa razvoja turizma AP Vojvodine predstavili su autori, dr Bela Muhi i dr Igor  Stamenković koji su istakli da je taj dokument zapravo nastavak prethodnog programa gde su ili definisane destinacije i slično, a dok su se u novom više fokusirali na različite oblike turizma i turističke proizvode.

Sekretar Ivanišević je nakon prijema kod zamenika Santovca istakao da je Zrenjanin uključen u gotovo sve aktivnosti i projekte koje sprovodi  Sekretarijat za privredu i turizam i da zrenjaninska lokalna samouprava razume koliko je važan razvoj svih oblika privrede, a da je turizam jedan od najrazvijenijih oblika privrede.

– Drago mi je da su, kako sam dobio informaciju, podaci za prošlu godinu odlični i da smo na nivou rekordne 2019. godine. Zrenjanin je svakako jedan od dobrih primera, i kroz Turističku organizaciju koju smo pomagali – kazao je on.

Govoreći o Nacrtu Programa razvoja turizma AP Vojvodine, Ivanišević je rekao da taj dokument određuje koji su to oblici turizma koji će posebno biti razvijani. 
– Po prvi put govorimo o kulturnom, o verskom turizmu koji u Vojvodini može da bude veoma izražen, ali i o lovnom i ciklo turizmu, odnosno o šesnaest oblika turizma koji su veoma izraženi i govorimo o novim tendencijama u turizmu. Govorimo o digitalizaciji u celoj privredi, odnosno turizmu, jer, ideja jeste da sve ono što mi imamo mnogo bolje predstavimo. Savremeni turista, kao i svi mi, pre nego krenemo negde pogledamo na internetu karakteristike, slike, komentare za svaku od destinacija.

Naša ideja jeste da mnogo više pomognemo i turističkim organizacijama i lokalnim samoupravama u digitalizaciji procesa u turizmu i upravo Zrenjanin će biti jedan od domaćina novog karavana o Blokčejn tehnologijama kojim želimo da predstavimo prednosti te digitalizacije što većem broju ljudi – rekao je Ivanišević i naglasio da je težište Nacrta plana definisanje modernih oblika turizma i šta je potrebno uraditi da bi se on razvijao.
– S druge strane dali smo i finansijske okvire , dakle, u planu je ulaganje od preko milijardu dinara u narednom periodu kada govorimo o Vojvođanskom turizmu – istakao je sekretar Ivanišević.

Zamenik Saša Santovac je  izrazio zahvalnost sekretaru i sekretarijatu, kao i autorima Nacrta plana jer su ponudili mogućnost za bolje upoznavanje sa sadržajem tog dokumenta i samim tim i davanje konstruktivnih predloga i sugestija. 
– Grad Zrenjanin je mnogo ulagao u turizam u prethodnom periodu, od poznatog kongresnog turizma koji je dostigao i međunarodni karakter, kao i u sportski turizam  i predstavljanje specifičnosti koje ima grad Zrenjanin.

Takođe, dobili smo priliku i da jedno od glavnih mesta za razvoj turizma u Zrenjaninu bude i Carska Bara jer mi kao upravljači imaćemo priliku da turističku ponudu upotpunimo. Za sve nas veoma je značajan dokument o razvoju turizma Vojvodine, jer je reč o pravcu razvoja AP Vojvodine. Strategiju turizma je teško doneti, jer, svaka sredina je specifična i nudi nove mogućnosti, ali je to ujedno i prilika, posebno za strane turiste, da vide razne kulture i multietničnost, kao i sve ono što je karakteristika Vojvodine, baš kao i ova naša manifestacija „Beloblatska kobasica“ koja će biti održana u Belom Blatu,  selu koje je specifično – rekao je Santovac.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga