Turneju “Četiri skakaonice” osvojio Norvežanin Granerud

Podeli:

Ljubitelji skijaških sportova su konačno dočekali svoje doba godine. Mnoga takmičenja su već ranije počela, sezona je u svom toku, a jedan od vrhunaca je uvek takmičenje u ski skokovima “Četiri skakaonice”. One se vezuju za Novu godinu, i predstavljaju jedan od tradicionalnih događaja, i to ne samo za one koji se takmiče već i za mnogobrojnu publiku koja ih gleda na licu mesta, ali i putem televizijskih prenosa koji su jedni od najgledanijih kada su u pitanju sportovi na snegu.

Opšte informacije

Ove godine se takmičenje održalo po 71. put, i to u dva nemačka i dva austrijska mesta, kao što je to već i uobičajeno. Prvo je domaćin bila Nemačka, i to u Oberstdorfu, 29. decembra, a zatim i prvog dana Nove godine u Garmiš-Partenkirhenu. Zatim se turneja prebacila u Austriju, te su tu održana takmičenja u Insbruku i Bišofshofenu. Prošle godine je morao da bude načinjen izuzetak jer vremenski uslovi nisu dozvoljavali da se takmičnje održi u Insbruku te su se dva takmičenja održala u Bišofshofenu, ali ove godine to nije bio slučaj, te se sve odvijalo po već dobro utvrđenom planu.

A kao što je to već dobro poznato, na konačan plasman utiče ne samo daljina skoka već i način na koji se to uradi jer taj skok ocenjuje petoro sudija, a tu su još i dodatni faktori kao što je trenutna brzina vetra kao i to sa koje kapije na skakaonici se skače,, te se to preko bodova usklađuje sa ostalim takmičarima kako bi borba bila što ravnopravnija.

Oberstdorf

Prvo takmičenje se i ove godine održalo u Oberstdorfu, i nakon njega se već moglo naslutiti koji će to takmičari biti najveći konkurenti za osvajanje “Četiri skakaonice”. Istorija je u poslednjih petnaestak godina potvrđivala da je konačni pobednik bio onaj koji se našao na pobebničkom podijumu na prvoj od četiri skakaonice. Pre takmičenja su najveći favoriti bili David Kubacki i Halvor Egner Granerud, ali je turneja znala da iznedri i neke neočekivane pobednike koji bi samo tu zablistali iako su pre i posle toga imali prosečnu sezonu. Ono što je bilo iznenađenje pre samog takmičenja je trenutna loša forma nemačkih i japanskih takmičara, te su se treneri njihovih ekipa nadali da bi to moglo da se promeni na ovoj turneji.

No, rezultati su potvrdili trenutnu formu pomenutih favorita koja se poklopila i sa prognozama sportskih kladionica, te je tako Norvežanin Granerud osvojio prvo mesto skokovima od 142.5 i 139 metara, drugi je bio Poljak Pjotr Žila skokovima od 132.5 i 137 metara dok je treći bio njegov sunarodnik Kubacki koji je u prvoj seriji skočio 140.5, a u drugoj 136 metara. Na četvrtom mestu se našao Karl Gajger iz Nemačke, a peti je bio Austrijanac Štefan Kraft. Šesto mesto je zauzeo još jedan Nemac, Andreas Velinger, a sedmi je bio Slovenac Lovro Kos. Na osmom mestu se našao Danijel Čofenig, Austrijanac, deveti je bio čuveni Poljak, Kamil Stoh, a deseti je bio još jedan Slovenac, Anže Lanišek.

Garmiš-Partenkirhen

Prvog dana Nove godine skakači su se takmičili u Garmiš-Partenkirhenu. Najbolji u kvalifikacijama je bio Kubacki, a iza njega su bili Slovenci Lanišek i Zajc, te se smatralo da će Poljak pokušati već ovde da stigne Graneruda, i tako takmičenje učini još zanimljivijim.

Granerud je malo podbacio, bio je šesti, ali se iz njegovih izjava video određeni stepen nervoze koji je bio uslovljen velikom željom za osvajanjem “Četiri skakaonice”. No, nakon prve runde, Granerud je opet bio prvi ispred Lanišeka i Kubackog, i tako nametnuo sebe kao najozbiljnijeg kandidata za osvajanje i druge skakaonice. To je i potvrdio i u drugom skoku, te je tako na prve dve skakaonice osvojio prva mesta. Drugo mesto u Garmiš-Partenkirhenu je osvojio Lanišek, a treći je opet bio David Kubacki. Austrijanci Fetner i Horl su osvojili četvrto i peto mesto dok je šesti bio Pjotr Žila koji je donekle podbacio, ali je ipak ostao u
kakvoj-takvoj prilici da se i dalje bori za sveukupnog pobednika. Sedmi je bio Čofenig, osmi Velinger, deveti Stoh, a na desetom mestu se našao još jedan Austrijanac, Mihael Hajbek.

Insbruk

Tri dana kasnije, 4. januara takmičenje se održalo u austrijskom Insbruku. Opet je u kvalifikacijama bio najbolji Kubacki, a pratili su ga Stoh i Lanišek. Žila je potpuno podbacio ostvarivši razočaravajuće 27. mesto, a ni u tom trenutku vodeći Granerud nije blistao, te se našao na za njega veoma lošoj trinaestoj poziciji. Kubacki je svoje vođstvo zadržao i nakon prve serije u Insbruku dok je Granerud uspeo da dosta poboljša svoje šanse tako što je bio šesti nakon prve serije, i tako se uspešno “prebaci” iz moda virtuelne igre u koji je u jednom trenutku upao u pravu skakačku seriju. No, na kraju je ipak David Kubacki uspeo da osvoji treću skakaonicu, i to baš ispred Graneruda dok je na trećem mestu bio Anže Lanišek. Njih su pratili Kraft, Stoh i Lindvik dok je sedmo mesto uspeo da osvoji Hajbek. Osmi je u Insbruku bio Čofenig, njegov kolega iz reprezentacije Horl je bio deveti dok je deseto mesto pripalo Pjotru Žili koji je tako samo delimice uspeo da poboljša svoj loš učinak iz kvalifikacija.

Bišofshofen

Pre poslednje skakaonice bilo je jasno da je Halvor Egner Granerud apsolutni favorit za osvajanje celokupnog takmičenja, a David Kubacki je jedini imao određene šanse da ga prestigne, i tako ponovo osvoji ovo prestižno takmičenje. No, Granerud je u kvalifikacijama za Bišofshofen bio odličan, osvojio prvo mesto, i tako stavio do znanja da ni u kom slučaju ne želi da ispusti šansu koja mu se stvorila nakon tri skakaonice, te je bez problema u tom trenutku bio mnogima favorit i na uživo klađenju. I u prvoj seriji u Bišofshofenu Granerud je bio najbolji dok je drugi bio Lanišek, a treći Kubacki. Taj poredak je ostao i nakon druge, a samim tim i poslednje serije ovogodišnje turneje te je tako Norvežanin Granerud postao pobednik “Četiri skakaonice”, i to sa tri trijumfa i jednim drugim mestom iz Insbruka. Drugi u ukupnom poretku je bio David Kubacki, a treći Anže Lanišek. Četvrtog mesta se domogao Pjotr Žila, a peti je bio Kamil Stoh.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga