Troškovi u iznosu od 89 miliona evra koji su pomenuti u javnosti nisu tačni, vrednost investicije 25,6 miliona evra za Fabriku vode

Podeli:

Kompanija WTE Vasertehnik, koja je 18. aprila 2012. godine potpisala pravno validan ugovor sa JKP Vodovod i kanalizacija, odnosno Gradom Zrenjaninom, kao najpovoljniji ponuđač na međunarodnom postupku javne nabavke JN 15/2011 za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje postrojenja pijaće vode u Zrenjaninu, najavljuje nastavak pregovora sa Gradom i daje precizne i jasne informacije koje su nedavno bile pogrešno interpretirane.

WTE

„Prethodni sastanak sa upravom grada Zrenjanina i zrenjaninskog Vodovoda bio je održan na obostrano zadovoljstvo, kako bi se razjasnile sve informacije, dok je učešće gradskog budžetskog inspektora i eksternog revizora u procesu provere javne nabavke dodatno potvrdilo naše zaključke da nema više nerazjašnjenih pitanja. Krajem januara će se organizovati sastanak u cilju definisanja finansijskih detalja kao i mogućnost za korišćenje državne garancije obezbeđene kroz budžetski rebalans u julu mesecu prošle godine, a koja još uvek nije realizovana“ rekao je gospodin Joakim Dudej iz finansijskog sektora kompanije WTE i dodaje da će se druge finansijske garancije za investiciju u vrednosti 25,6 miliona evra dodatno proveriti, kako bi konačno započela realizacija projekta. Troškovi u iznosu od 89 miliona evra, koji su pomenuti u javnosti, nisu tačni.

’’Moramo da istaknemo da je vrednost investicije 25,6 miliona evra. Vodovod će se zadužiti tek nakon što postrojenje počne sa radom. Do tada, WTE finansira izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava i zbog toga nam treba garancija. Naglašavamo da projekat nije koncesija, postrojenje će biti u vlasništvu Vodovoda. Sve ove važne informacije bile su predočene nekoliko puta Vodovodu, gradonačelniku i Gradskom veću i razumljivo su i jasno navedene u postojećem ugovoru“, zaključio je gospodin Dudej.

Otplata zajma Vodovodu neće predstavljati teret, pošto je ta otplata projektovana na način da se rate prilagode kreditnoj sposobnosti Vodovoda. Pored toga, data je mogućnost Vodovodu da pozajmicu vrati prevremeno.

IMG_20140121_125051

 „WTE je pouzdan partner koji 15 godina garantuje zdravu vodu za Vodovod i građane,  a u isto vreme operativni troškovi neće preći 0.34 EUR/m3. Ovi operativni troškovi sa troškovima otplate kredita čine maksimalne troškove za proizvodnju 1 kubnog metra vode za piće na izlazu iz postrojenja. Konačnu cenu za građane, koja je ekonomska kategorija, može da odredi jedino JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin.“ navode u iz kompaniji WTE. WTE Vasertehnik dokazao je predloženo tehnološko rešenje na pilot postrojenju, što je uspešno potvrđeno i odobreno od strane JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, 17. oktobra 2012. godine.

Kapacitet budućeg postrojenja je 300 l/s, a od ukupne količine neprerađene vode koja ulazi na postrojenje, maksimalno dozvoljen gubitak koji se oslobađa u vidu otpadne vode i ispušta u kanalizaciju je 5 odsto. Dodatno, WTE garantuje da maksimalna potrošnja električne energije za proizvodnju 1 m3 vode za piće , neće biti veća od 0.55 kWh/m3. Ovi troškovi su takođe obuhvaćeni ponudom WTE-a.

IMG_20140121_124759

„Ukratko rečeno, kada postrojenje bude izgrađeno, građani će moći da dobiju oko 1.000 litara pijaće vode u svojim domovima, po ceni koštanja 1 litra flaširane vode koju kupuju sada. Građani i javnost mogu da budu sigurni kada je u pitanju kvalitet vode koja će se proizvoditi u Zrenjaninskom postrojenju. On je u skladu sa direktivama i standardima EU, koji su bili jedan od navedenih zahteva na tenderu. Nije problem da se izgradi postrojenje koje će biti u skladu sa srpskim standardima, međutim, u tom slučaju vrednost investicije bi porasla za nekoliko miliona evra. Zašto bi izlagali grad i njegove građane nepotrebnim troškovima, kada je Srbija već u procesu pridruživanja EU i kada se srpsko zakonodavstvo usklađuje sa evropskim. Takođe, poznato je da je nedavno nekoliko projekata u Srbiji izvedeno u skladu sa EU standardima uz dozvolu resornog ministarstva“, rekao je gospodin Jorg Kering, tehnički direktor WTE-a i dodao da su izjave od strane Gradske uprave, gradonačelnika i predstavnika Parlamenta u kojima se osporava tehničko rešenje kompanije WTE pogrešne: „Ponuda WTE obezbeđuje vrhunsku tehnologiju koja garantuje odličan kvalitet vode za piće. Vodu za piće proizvedenu po ovim standardima, koristi više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja“.

„WTE“ Vasertehnik osnovan je u Esenu, u Nemačkoj, a od pre nekoliko godina deo je EVN grupe, moćnog austrijskog energetskog giganta.

„WTE“ je prisutan u 16 zemalja, dok usluge koristi više od 19 miliona ljudi. Najznačajniji projekti kompanije su u Moskvi (postrojenje za tretman vode za piće, dva postrojenja za tretman otpadne vode, postrojenje za spaljivanje otpada), Istanbulu, Beču, Kipru (5 postrojenja za tretman otpadne vode), Nemačkoj, Austriji, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, a od nedavno i u Rumuniji i mnogim drugima. Navodi se u saopštenju kompanije WTE Vasertehnik

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga