Tradicionalnom šetnjom učenika i nastavnika Osnovne i srednje škole „9. maj“ centrom grada obeležen “Dan osoba sa Daunovim sindromom“

Podeli:

Pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević pridružila se danas u ime Grada Zrenjanina tradicionalnoj šetnji učenika i nastavnika Osnovne i srednje škole „9. maj“ centrom  grada organizovanoj povodom obeležavanja 21. marta “Dana osoba sa Daunovim sindromom”.


Direktorka škole Snežana Vukić kazala je da na ovaj način daju podršku svima u svetu, posebno deci.
– Organizacija ove šetnje je velika, jer, našu učenici su protekle nedelje bili angažovani na pravljenju raznih šarenih bedževa u obliku čarapica, izrađivali su flajere kojima edukujemo naše sugrađane, a na kojima je tekst o osobama sa Daunovim sindromom, o tom sindromu uopšte tako da ovaj dan obeležavamo kroz razne akcije – rekla je ona.

Kazala je da se iz godine u godinu za učešće u obeležavanju ovog datuma odaziva sve veći broj zrenjaninskih škola, a da je raduje i činjenica što su sa učenicima škole „9. maj“ i deca iz vrtića.
  
U sklopu programa, nakon šetnje, ispred Gradske kuće pušteni su šareni baloni koje je kao i ranijih godina obezbedila kompanija “Gomeks”.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine. Datum je odabran na temelju trisomije 21. hromozoma po čemu je Daunov i jedinstven. 

Reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga