Temperature od utorka bliže normali, bez prave zime i snega ni u narednih 10ak dana

Podeli:

Pravu zimu kakva dolikuje našem tipu klime nećemo gledati svakako do kraja prve, a najverovatnije ni do samog kraja druge dekade januara. Od 10. do 15. januara temperature će biti primerenije dobu godine, nakon čega će doći do ponovnog otopljenja. Od snega nema ni traga ni glasa. Tako će prva polovina meteorološke zime (1. decembar – 28. februar) imati samo jedan dan sa snežnim pokrivačem, bio je to 12 decembar. Dobra vest je da ćemo posle dužeg perioda suvog vremena (od sredine decembra -> pune tri nedelje), u ponedeljak i naročito utorak imati konkretniju kišu.

Premeštanje hladnog fronta sutra prema našim krajevima, usloviće i sekundarnu ciklogenezu na severu Italije i Jadranskog mora, nakon čega će se ovaj ciklon preko zapadnog Balkana premeštati dalje na istok. Ovakav razvoj sinoptičke situacije u Vojvodini će tokom naredne noći i ponedeljka usloviti umeren i jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine, naročito u ponedeljak popodne i uveče.

U ponedeljak u delu dana (posle podne i uveče), i u noći ka utorku padaće kiša slabog do umerenog intenziteta povremeno. Konkretnije padavine očekuju se u utorak tokom dana, te se očekuje da se do srede ujutru na području Vojvodine akumulira uglavnom između 15 i 25mm vodenog taloga, a ponegde i do 30mm, posebno na području Fruške Gore. To bi bila polovina normalne (srednje) mesečne sume za ceo mesec. U ponedeljak će se jutarnje temperature kretati između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C.

U utorak će se uz celodnevnu povremenu kišu jutarnje temperature kretati između 5 i 6°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. U utorak će duvati umeren severni vetar (severac), u drugom delu dana na udare jak, što će pojačati osećaj hladnoće.

Planine konačno dobijaju snegPlaninski predeli Srbije će zato tokom utorka i srede dobiti lep snežni pokrivač. Predeli iznad 1000mnv dobiće 10-20cm snega na tlu do srede uveče (odnosno do prestanka padavina), a ponegde iznad 1500mnv bi moglo da napada i više snega. Snežna granica će se zapravo spustiti na 600-700mnv, te se formiranju manjeg snežnog pokrivača svakako mogu nadati i predeli između 600 i 1000m nadmorske visine. U većem delu BiH i Crne Gore očekuju se obilnije padavine, što može izazvati manje poplave i lokalna izlivanja, odnosno pojačane odrone!

U sredu, četvrtak i petak očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme sa vrlo retkim sunčanim periodima, i uz uslove za povremenu kišu, naročito tokom četvrtka. Neće to biti ozbiljnije padavine (poput onih u utorak i deo dana u ponedeljak). Tokom ova tri dana tek ponegde može biti slabo jutarnjeg mraza, obzirom da se očekuju minimumi između -1 i 2°C. Tokom ova tri dana maksimalne dnevne temperature kretaće se uglavnom između 5 i 8°C, zapravo u četvrtak i nešto niže, oko 5°C. Barem će jedan dan temperature biti u normali, i to samo dnevne!

Izvor. vojvodinameteo.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga