Sveta Petka obeležena u Banatskom Dvoru

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva u Banatskom Dvoru posvecena prepodobnoj mati Paraskevi u narodu poznatijoj kako svetoj Petki proslavila je danas svoju slavu uz veliki broj vernika i svestenstva. Liturgiju je sluzio protojerej Branko Aleksovski iz Banatskog Karadjordjeva uz sasluzenje svestenika iz drugih parohija, jereja Borislava Djurica i Branka Markovica iz Zitista, jereja Bojana Gajina iz Mokrina i jereja Zorana Milinkovica iz Krajisnika.

Kum slave za ovu godinu bio je Petar Trivunovic iz Banatskog Dvora dok se kumstva za sledecu godinu prihvatio Milorad Trivunovic takodje iz ovog mesta. Domacin slave bio je staresina hrama svete Petke jerej Karadjordje Trivunovic.

Nakon oficijelnog dela ophoda oko crkve i rezanja slavskog kolaca, kao i svecanog predavanja kumstva, druzenje je nastavljeno u obliznjem lokalu, gde je kum Petar Trivunovic za sve goste pripremio bogatu trpezu.

Istorija i tradicija moraju se ocuvati kako ne bi smo izgubili svoj identitet i kako bi smo sacuvali ono najvrednije u nama, a to su dusa i obraz, porucio je staresina hrama u Banatskom Dvoru Karadjordje Trivunovic.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga