Sve je spremno za malu maturu, testove čuvaju kamere i policija

Podeli:

Od sutra počinje polaganje testova male mature, a dan pre polaganja prvog testa svi imaju nedoumice: učenici one u vezi sa gradivom, a roditelji u vezi sa bezbednošću dece na ispitu, dok nadležni brinu o tome da testovi ostanu netaknuti do otvaranja pred učenicima.
 
Neke od tih nedoumica za RTS rešio je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.
 
Pašić kaže da je sve spremno. Ove godine je, ističe, centralizovana štampa, priprema, distribucija u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, tako da nema više eksternih štamparija i razloga za propustima koji su se dešavale ranijih godina, jer je sve na jednom mestu.
 
Ističe da je svaka faza od pripreme, čuvanja i distribucije testova specifična i po posebnim nadzorom.
 
– Od same faze formiranja komisija koje se bave izradom zadataka, njihov ulazak u tu bezbednosnu zonu u Zavodu koja je pod kamerama, gde ne mogu da unesu telefone, ništa drugo osim olovke i papira, jer je sve pod kamerama. Nakon toga sledi, faza same štampe, koja je takođe u toj prostoriji. Ove godine imamo novi štampač odnosno novu štampariju koja je takođe pod nadzorom kamera – objašnjava Pašić.
 
Dodaje da, nakon toga sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, a zatim u sigurnosne kutije, a kasnije distribucija od strane pošte u sigurnosnim kavezima ili vozilima koja su u pratnji policije.
 
Ko zna sva pitanja testa
 
Na pitanje ko u ovom trenutku zna pitanja testa, Pašić odgovara da pri Zavodu postoji komisija i da su oni zaduženi za samu izradu testa i da oni ne ulaze u to i da nadgledaju taj proces kao ministarstvo.
 
Ističe da ni svaki član komisije ne zna ceo test, već određeni deo zadataka i da se zadaci na kraju selekcionišu i stavljaju u završni ispit.
 
Ministar prosvete je sugerisao da bi deo testa koji se odnosi na gradivo iz poslednja tri meseca nastave trebalo da bude jednostavniji i Pašić naglašava da veruju u rad komisije.
 
– Smatramo da i ako bude neko pitanje iz te oblasti da će biti iz osnovnog nivoa, i da taj nivo treba reši oko 80 odsto učenika. Mislim da su autori testa o tome vodili računa i da neće biti problema – očekuje Pešić.
 
Polaganje ispita u uslovima pandemije
 
Pašić objašnjava i kako će izgledati polaganje testa. Navodi da će učionici biti do devet učenika, i sa njima dva dežurna nastavnika.
 
– Učenici će sve stvari ostaviti ispred učionice. Preporuka je da oni nose maske, a za nastavnike je to obaveza. Rastojanje između učenika je dva metra, iako je preporuka metar i po, tako da svako može da ima dovoljno prostora – kaže Pašić.
 
Pašić je apelovao i na roditelje ako imaju ili primete bilo kakve simptome, da ne šalju decu u školu i da sačekaju avgustovski rok jer ima dovoljno mesta za sve učenike.
 
Najavljuje i da će 23. juna do 8 časova biti rezultati, a da nakon toga sledi rok za žalbe. Apeluje na učenike da tog jutra dođu naspavani, da doručkuju i da koncentracija bude usmerena na osnovni nivo rešavanja zadataka. 
 
Šarčević: Štampanje testova bila kritična tačka polaganja male mature
 
Polaganje male mature sada je mnogo bolje zamišljen sistem, jer je 11 godina unazad kritična tačka bilo štampanje testova, izjavio je danas u Kraljevu, dan uoči polaganja male mature, ministar prosvete Mladen Šarčević.
 
– Zakon je za to predvideo javnu nabavku, pa ste zavisni od drugih, ako taj drugi napravi grešku, onda greh ide na vas – ocenio je Šarčević.
 
On je dodao da je to sada regulisano zahvaljujući nabavci savremenih štamparskih digitalnih mašina, smeštenih na bezbedno mesto u koje se ulazi samo pod šifrom.
 
Kako je naveo, urađeno je blizu 400.000 testova, probnih, originalnih i rezervnih. Zahvaljući JP Pošta Srbije distribuirani su u zaštićenim kombijima pod šifrom, u softverima zaštićenom sistemu pakovanja.
 
 
 
 
 
Autor: RTS, Blic, FoNet
Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga