Svakodnevnim ispiranjem mreže održava se mikrobiološka ispravnost vode

Podeli:

Krajem marta meseca počelo je plansko ispiranje vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima, kao i ispiranje po prijavi korisnika. Do sada je završeno ispiranje 80 posto vodovodne mreže u gradu. Aktivnosti će se neprekidno sprovoditi do novembra meseca. Nedeljni plan ispiranja na sajtu i fejsbuk stranici preduzeća.

Godinama unazad je praksa da počev od marta meseca, pa sve do novembra, odnosno dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ vrše plansko ispiranje vodovodne mreže u gradu i u naseljenim mestima.

Ove godine zbog loših vremenskih uslova, snega i temperature ispod nule, ispiranje vodovodne mreže je počelo krajem marta meseca. Prvo su se vršila ispiranja na osnovu prijava korisnika, a potom se prešlo i na plansko ispiranje vodovodne mreže.

Do sada je završeno prvo ispiranje 80 posto vodovodne mreže u gradu, danas je izvšeno ispiranje u naselju Ruža Šulman i u delu starog Bagljaša gde će se i sutra nastaviti sa ispiranjem.

U momentima dok traje ispiranje mreže može doći do manjeg pada pritiska u mreži.

Plan ispiranja vodovodne mreže korisnici će, početkom svake nedelje, moći da pročitaju na sajtu i fejsbuk stranici preduzeća.

Pored planskog ispiranja mreže, sprovodi se i ispiranje po prijavi korisnika. Ukoliko korisnici uoče neke promene u karakteristikama vode to mogu prijaviti putem telefona dispečerske službe 023/534-097 i besplatne korisničke info linije 0800 /024-023, i naše ekipe će u najkraćem roku izvršiti ispiranje mreže na prijavljenoj lokaciji.

Ispiranjem vodovodne mreže nakon svake veće havarije izbacuju se mehaničke nečistoće iz mreže, a redovnim ispiranjem održava se mikrobiološka ispravnost vode, uklanjaju se mikronečistoće iz vodovodnih cevi i povećava bistrina vode.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ održava više od 1000 kilometara vodovodne mreže u gradu i naseljenim mestima. U toku prošle godine četiri puta je isprana kompletna vodovodna mreža u gradu i dva do tri puta u svakom naseljenom mestu. Cilj je da se ove godine ponovi i nadmaši prošlogodišnji rezultat, a veliki uticaj na rezultat imaće vremenske prilike tokom perioda koji je ispred nas.

U proteklom vremenskom periodu ovo javno preduzeće uložilo je značajne napore i materijalna sredstva u održavanje i revitalizaciju hidranata preko kojih se vrši ispiranje vodovodne mreže pa je njihov trenutni broj, u odnosu na period od pre dve godine, udvostručen i trenutno raspolažemo sa 244 pojedinačnih hidranata i 40 hidranata u sklopu crpnih stanica koje održava naše preduzeće.

U jednom periodu izgradnje grada hidranti nisu unošeni u planove pa se za veliki broj istih ne zna tačna lokacija i iz tog razloga pozivamo građane da ukoliko, u blizini svojih objekata i na drugim javnim površinama, uoče hidrante da o tome obaveste naše preduzeće na već pomenute brojeve telefona da bi ih revitalizovali i stavili u funkciju.

Na taj način povećava se mogućnost još kvalitetnijeg ispiranja mreže, jer će se povećati broj mesta sa kojih se vrši ispiranje, ali i ukupna bezbednost jer se hidranti koriste i za gašenje požara.

Ovom prilikom se JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin zahvaljuje građanima koji su se odazvali prošlom apelu i prijavili uočene hidrante o kojima smo potom preuzeli brigu i stavili ih u funkciju, navodi se u saopštenju.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga