Svako treće vozilo neispravno

Podeli:

U tradicionalnim akcijama ,,Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, koju je Auto-moto savez Srbije organizovao, zajedno sa Upravom saobraćajne policije MUP Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda, u julu i novembru u 2016. godini je besplatno pregledano preko 10 000 vozila širom Srbije.

arhiva

AMSS ovu akciju već 27 godina organizuje dva puta godišnje, pred svaku letnju i zimsku turističku sezonu, kako bi što više vozača u Srbiji moglo da besplatno u AMSS proveri ispravnost svog vozila. Učešćem sve većeg broja vozača, podiže se broj tehnički ispravnih vozila, povećava bezbednost saobraćaja, sprečavaju ljudske žrtve i utiče direktno na povećanje svesti o saobraćajnoj kulturi.

O značaju besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila najbolje govore dosadašnji statstički podaci AMSS. Kroz više od 10.000 tehničkih pregleda tokom 2016. godine u akcijama “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, utvrđeno je da je gotovo svako treće pregledano vozilo bilo neispravno. Statistika nam govori da je u novembru za 2% bilo više ispravnih vozila nego u julu.

Prema obradjenim podacima iz novembarske akcije, pokazalo se da od 5.000 pregledanih automobila, 37 % ima neku neispravnost. Nakon analize strukture kvarova neispravnih vozila, utvrđeno je da od pregledanih, čak 34% ima problem sa kočnicama, 12% sa sistemom za upravljanje, a kod 31% vozila nije potpuno ispravna svetlosna signalizacija.

Podsetimo, u prethodnoj julskoj akciji od 5.000 vozila, neku neispravnost je imalo 39% pregledanih vozila, a najčešći problem su bili kod kočionog sistema i to u 37 % slučajeva, dok se 31 % neispravnosti odnosilo na uređaje za osvetljavanje puta, odnosno 16% na uređaje za upravljanje vozilom.


Kao i do sada, za besplatnu proveru tehničke ispravnosti najviše su bili zainteresovani vlasnici starijih vozila koji već pretpostavljaju da postoji neki kvar.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga