Ova podrška praktično „pokriva“ zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzenika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Uslov je da su svi prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju radnici „na crno“.

– Isplata polovine minimalne zarade za mart, iz trećeg paketa državne pomoći, počinje sutra, a za nju se prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih – precizirao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Inače, preduzeća se svakog meseca prijavljuju za dobijanje polovine minimalca za taj mesec. Tako je prijava za aprilsku isplatu počela 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći, pa tako preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Ugrožnim delatnostima dodatni minimalac

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Dakle, oni će pored 46. 350 dinara dobiti dodatniu 31.000.

Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Podsetimo, sličnu pomoć preduzeća su dobila i prošle godine, kada je država privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Uskoro novac i za građane

Od 28. aprila do 15. maja, elektronski ili telefonom, počinje prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra, dok će korisnicima penzija, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Prva isplata od 30 evra te pomoći počeće u maju, a penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra. Njima će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 evra pomoći, kao i ostalim građanima, ali će u septembru dobiti još 50 evra.

„Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra a u četvrtak sledeće sedmice biće usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći“, dodao je ministar Mali.

Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava, i da je opet najveći teret pandemije korona virusa preuzela na sebe.

„Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade“, naveo je minista danas.

Dodaje da je za očekivati da uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom korona virusa.