Subvencije za gorivo poljoprivrednicima

Podeli:

Poljoprivrednici u Srbiji će od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde 0dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će 60 litara dizel goriva po hektaru biti subvencinisano sa po 20 dinara, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara.

„Ovo će se odnositi i na ratare, povrtare, na voćare, na sve vrste poljoprivredne proizvodnje“, objasnio je Nedimović. 

Ministar je naveo da poljoprivrednicima za subvencije za gorivo neće biti potrebni nikakvi fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru od 1. marta do 30. aprila isplaćivati i tu podršku za dizel gorivo.

„Ko podnese zahtev u roku od pet dana na njegovom računu će biti novac. Biće prosta metodologija“, dodao je ministar.

Isidor Bitević iz Ečke računa da će zahvaljući regresiranom gorivu trošak za predstojeću setvu smnjiti 30 odsto. Ušteđeno će uložiti u seme i kvalitetnije đubrivo.

„Dizel stvarno utiče na cenu proizvoda i troškove proizvodnje, tako da to što država donosi je lep gest. Samo ograničili su nas na 20 hektara, samo 20 hektara ima pravo na regres što je malo, svi radimo mnogo više“, kaže Isidor Bitević iz Ečke kod Zrenjanina.

Regresiranje goriva obustavljeno je 2015. Stručnjaci ocenjuju da se vraćanjem subvencija uvodi red i u naftno tržište jer se smanjuje nelegalna prodaja dizela.

„Mislim da će niža cena goriva svakako podstaći i poljoprivredne proizvođaće da se vrate standardnom dizelu, prosto kvalitetnijem gorivu da time povećaju svoje prinose“, kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima Vlada bila u mogućnosti da ove godine za dotiranje goriva poljoprivrednicima izdvoji dve milijarde dinara. 

IZVOR:RTS, TANJUG

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga