Stiže dodatna pomoć od države, objavljeno kad tačno počinje prijava

Podeli:

„U trećem paketu pomoći privredi i građanima, koji je vredan oko 2,5 milijarde evra, pomoći ćemo jednokratnom uplatom od 60 evra svima onima koji su nezaposleni, i oni će taj novac dobiti u junu mesecu. Bilo je pitanje da li će to biti svi nezaposleni ili samo pojedine grupe, odlučili smo da to budu svi“, rekao je ministar finansija Siniša Mali gostujući na TV Prva.

On je rekao da država sada želi i onima koji nemaju posao da pruži neku vrstu podrške i optimizma, da im da priliku da pokriju neke osnovne troškove.

„Još uvek se razrađuje model, za sada su to oni koji su prijavljeni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Mali i dodao da će se tek videti o kom ukupnom broju ljudi je reč, kada se donese Uredba.

Ministar je dodao da prijava za jednokratnu pomoć svim punoletnim građanima od 60 evra počinje 28. aprila, svako ko želi može da se prijavi i dobiće po 30 evra u maju i novembru. Penzioneri će dobiti još 50 evra.

„Nezaposleni će tako ukupno dobiti 60 plus 60 evra, to je ukupno 120 evra“, istakao je Siniša Mali.

Ministar je podsetio da država pomaže i privredi i da će od 8. aprila krenuti isplata prve polovine minimalca za sve zaposlene u preduzećima koja se prijave za ovaj paket pomoći. Napomenuo je da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Mali je rekao da će milion i 550 hiljada zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50 odsto minimalca.

On je dodao da je u sklopu trećeg paketa mera predvidjena pomoć za autoprevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 autobusa. Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, tuzimu, renta-a-kar agencijama, a predvidjena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

Prijava od 28. aprila

Svi nezaposleni, inače, dobiće kao i ostali građani po 60 evra od države. Prijava za ovu novčanu pomoć države kreće 28. aprila. Prvih 30 evra stiže u prvoj nedelji maja, a drugih 30 evra u novembru.

Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi. Penzioneri ne treba da se prijavljuju. Oni će po 30 evra dobiti u maju i u novembru, a u septembru i dodatnih 50 evra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:blic.rs

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga