SRBIJA uvezla 12 MILIONA JAJA, na USKRŠNJE trpeze nam stižu iz čak SEDAM zemalja sveta

Podeli:

Srbija ni ove, ni prošle godine nije izvezla nijedno jaje, ali je zato uvezla više od 12 miliona komada.

Srbija za dva meseca uvezla 1,2 miliona jaja, najviše iz BiH, Mađarske i Češke

Foto: Pixabay

Za prva dva meseca ove godine u Srbiju je uvezeno 1,2 miliona jaja za 292.800 američkih dolara, navode u Privrednoj komori za „Blic“. Prošle godine uvezli smo 11 miliona jaja u vrednosti od 1,4 milion dolara.  Na srpske trpeze stizala su jaja sa svih strana, najviše iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Hrvatske, Nemačke, Poljske i Slovačke, pokazuju zvanični podaci. Srbija istovremeno na farmama proizvede blizu 1,5 milijardi komada jaja godišnje.

 Agroekonomski analitičar Milan Prostran tvrdi da podaci o uvozu nikako ne treba da brinu, jer je tržište Srbije otvoreno potpisivanjem mnogih sporazuma o trgovini, pa je, kako kaže, logično da će poveća i uvoz hrane. „Većina stranih trgovinskih lanaca koji su došli u Srbiju imaju svoje dobavljače koji su im možda povoljniji, pa nabavljaju jaja iz drugih zemalja, ali nije to ništa strašno. Mnogi drugi uvozi bi trebalo da nas brinu„, kaže Prostran.

 Kako ističe, inače se ne troši mnogo jaja u Srbiji i potrošnja je uglavnom veća oko praznika. „Srbija može da proizvede dovoljno jaja za naše tržište, ima i kapacitete i proizvodnju. To što se toliko uvozi je sudbina male zemlje koja je potpisala mnogo sporazuma o spoljnoj trgovini i nema mogućnosti da zatvara tržište, već jedino da povećava produktivnost i da postane konkurentnija„, ocenjuje Prostran.

 Kako je naveo, Srbija godišnje uveze više od dve milijarde dolara vrednosti hrane, što je više od milijardu dolara nego pre deset godina, a to je rezultat otvorenog tržišta. Izvoz jaja iz Hrvatske porastao je u prošloj godini za gotovo 133 odsto u odnosu na 2017, dok je uvoz bio manji za 28 odsto nego 2017. godine. Hrvatska je, naime, u 2017. izvezla 13,6 miliona jaja čija je vrednost 900.000 evra, a u prošloj godini izvezla je 24,4 miliona jaja za 2,1 milion evra. Srbija bi, kako navodi, protiv te količine uvoza jedino „mogla da se bori nekim sistemima monitoringa i kvaliteta koji bi sama odredila“. Prostran ističe da treba promovisati kupovinu domaćih proizvoda iz različitih razloga. „Najpre možete da kontrolišete kvalitet do detalja, jer kada se nešto uveze iz EU, ne može se previše kontrolisati. Takođe, na taj način ćete i podržati domaće proizvode i hranićete se zdravije„, objašnjava.

Autor: Blic

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga