Srbi imaju novu „obećanu zemlju“: 900 EUR plus bakšiš

Podeli:

Nizak natalitet nije jedini problem koji muči Srbiju. Iz naše zemlje svake godine ode 40.000 ljudi. Češka je nova „obećana zemlja“.

Zašto odlaze, šta očekuju, ispričali su ekipi Exploziva koja ih je ispratila u zemlju koja je primorana da uvozi radnu snagu. Kakva je zaista situacija u toj zemlji, koliko se može zaraditi i imaju li njihovi političari savet za naše?

Ljudi iz Srbije mahom odlaze na privremeni rad u Češkoj, a mnogi se nadaju da će tamo i ostati.

Ivan Popović je radio razne poslove u Srbiji, uglavnom za minimalac od koga ne može da živi, pa je odlučio da sa celom porodicom ode u Češku.

I pedesetčetvorogodišnja Slavica se uputila u Češku, a radiće na pakovanju igračaka.

Kaže da u njenim godinama u Srbiji neće niko da je zaposli.

„Bez posla sam 15 godina, u Srbiji posle tridesete nema posla“, kaže ona i dodaje da je bolje tamo 600, 700 evra s obzirom da ovde nema ništa.

Iz Bele crkve je otišlo pola mladih ljudi. Obično odlazi po dvoje iz porodice, radi se za 800 evra, pa od jedne plate žive a drugu štede.

Pomoću projekta češke Privredne komore 2.000 radnika godišnje dobija radne dozvole, a imaju iste uslovi kao što ih imaju češki radnici.

„Uz legalizaciju 2.000 radnika, pustiće 20.000 ili 10.000, a oni će raditi pod mnogo gorim uslovima“, smatra Željko Veselinović iz Unija sindikata Sloga.

Igor Spasov već godina živi u Pragu, kaže da je tamo daleko od raja.

„Za one koji dođu sa diplomom i nije tako loše, a ostali imaju velikih problema“, kaže on i dodaje da je njegovom prijatelju, vozaču, sve što je obećano ispalo je drugačije.

„Ima puno prevaranata“, kaže on,

Međutim, ima i onih koji su uspeli. Tomaš je krenuo kao konobar u srpskoj kafani, a sada je vlasnik restorana. Voli srpske radnike i ima jednu poruku: „Dođite slobodno, posla ima.“

Dejan Maksimović je konobar u Pragu. „Plata je od 800 do 900 evra, ali kada uz to dobijete bakšiš, plus procenat, bude zaista više nego zadovoljavajuće“, ističe on.

U Češkoj je stopa nezaposlenosti svega 2 odsto, ima 300.000 slobodnih radnih mesta – puno se radi, ali može i da se zaradi.

 

 

 

 

IZVOR: B92, PRVA 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga