Služenjem pomena, polaganjem venaca i odavanjem počasti stradalima obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja u Drugom svetskom ratu

Podeli:

Pomenom koji je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, protonamesnik Branislav Petrović, polaganjem cveća i odavanjem počasti stradalima, kod spomenika na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 81. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”. Tog dana, 9. januara 1942. godine, fašisti su počinili jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije i u znak odmazde na partizanske akcije u prvoj ratnoj godini, pogubili trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine.

Nakon pogubljenja, oni su 24 časa stajali obešeni na Žitnom trgu, kako bi dodatno zaplašili stanovništvo i ugušili narodni otpor. Međutim, postigli su upravo suprotno – još više su pojačali revolt i želju naših sugrađana da se odupru okupatoru.

Obeležavajući ovaj datum kao i svake godine, ispred spomenika na Žitnom trgu u Zrenjaninu okupili su se predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR Zrenjanin, Gradskog odbora SNS Zrenjanin i predstavnici potomaka stradalih sugrađana.

U delegaciji Grada Zrenjanina bili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević. Ističući značaj ovih događaja i poruke iz tih tragičnih ratnih vremena, zamenik Santovac rekao je da je odlika našeg naroda da želi slobodu i da se tokom istorije uvek suprotstavljao okupaciji.

“Nisu naše pretke u tome pokolebali ni ovako stravični zločini, kada je u jednom danu pogubljeno trideset naših sugrađana, a njih 150 širom Banata, samo zato što nisu želeli da prihvate okupaciju i što su se borili za slobodu. Među njima su bili i ugledni sugrađani, čime je okupator hteo da pošalje poruku da mu se treba povinovati. Ovim činom mi svake godine iskazujemo poštovanje stradalima, koji su svojim životima i daljom borbom koja je proistekla iz njihovih žrtava, doveli do toliko željene slobode”, kazao je Santovac.

Podsetio je da je Grad Zrenjanin, povodom osamdesete godišnjice od ovih događaja, obnovio ovo spomen obeležje, i da i na takav način neguje sećanje na ljude i događaje iz tog perioda istorije. Tokom prethodnih nekoliko godina obnovljeno je i rekonstruisano više spomenika iz oba svetska rata i s tim aktivnostima će se nastaviti i u narednom periodu.

U ime potomaka stradalih sugrađana i ovoga puta obeležavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodice Bošnjak – Veselin Bošnjak iz Melenaca, čiji je otac Bogoljub pogubljen, položio je cveće zajedno sa suprugom, sinovima Ivanom i Darkom, snahom Jelenom i unukama.

Spomenik stradalim rodoljubima na Žitnom trgu, autora zrenjaninskog arhitekte Milorada Berbakova, otkriven je 7. jula 1986. godine, povodom 45. godišnjice od početka ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, a tokom procesa restauracije 2021. godine, osim temeljnog čišćenja postolja i tri kamena obeliska, zamenjene su oštećene i popunjene nedostajuće mermerne ploče na postamentu, rekonstruisan je ukrasni zid od žute klinker-opeke oko spomenika i obnovljen natpis na spomeniku sa imenima trideset žrtava.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga