Škola u pozorištu- Projekat Grada Zrenjanina, srednjih škola i NP „Toša Jovanović“

Podeli:

Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina u septembru započinje novu sezonu igranja lutkarskih i dramskih predstava (2021/2022). Na repertoaru našeg pozorišta, koje igra na dve scene – Scena „Todor Manojlović” i Velika scena, nalaze se komadi svetskih dramskih klasika i savremenijih stvaroca, poput Šekspira, Molijera, Brehta, Vilijamsa i Vajldera, ali i domaćih autora, J.S. Popovića, B. Nušića, B.M. Mihiza, za čija su izvođenja našim glumicama i glumcima dodeljivane brojne nagrade na renomiranim festivalima u zemlji i regionu. Međutim, sa otvaranjem svake nove sezone zrenjaninsko Pozorište nastoji da unapredi saradnju sa svojom publikom, kako sa onom najmlađom i onom starijom u redovnim terminima, tako i sa onom koja iz školskih klupa organizovano dolazi u naše gradsko, najstarije pozorišno zdanje u Srbiji (1839).

Rukovodeći se takvom idejom NP „Toša Jovanović” pokrenulo je projekat sa Gradskom upravom Zrenjanina i Aktivom srednjih škola Zrenjanina pod nazivom ŠKOLA U POZORIŠTU, koji bi za cilj imao proširenje školskih edukativno-obrazovnih planova, tačnije upoznavanje srednjoškolskih učenika sa institucijom pozorišta i njenom konstitutivnom ulogom u programima građanskog vaspitanja, kao i formiranje pozorišne iskustvene osnove za nastavno-teorijske sadržaje posvećene dramskom stvaralaštvu. Projekat bi se realizovao u periodu od jedne školske godine, tj. pozorišne sezone 2021/2022, u toku koje bi se za svaku srednju školu posebno, jedanput nedeljno igrala predstava u matine terminu. Ono što ovu združenu inicijativu Grada, Pozorišta i školskog Aktiva izdvaja od sličnih praksi u drugim gradovima Srbije jeste činjenica da nju zasniva i pokreće Grad Zrenjanin, koji na taj način ne postoji više samo kao Grad sa pozorištem, kao njegov osnivač, već kao Grad pozorišta koji svoju instituciju kulture uključuje u programe svojih škola i na taj način stvara i selektuje buduću pozorišnu publiku neophodnu za njeno kvalitetno funkcionisanje.

Pored nastojanja da projekat ŠKOLA U POZORIŠTU uspešno sprovedu u zacrtanom okviru gradskog srednjoškolskog sistema, namera uprave zrenjaninskog Pozorišta, Grada Zrenjanina i Aktiva srednjih škola jeste da ambiciozno, u sledećoj projektnoj instanci, redovnu posetu pozorištu uvedi i u škole na celoj teritoriji Okruga, iza čega, kao garanti realizacije svojim imenom i autoritetom stoje gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednica Aktiva srednjih škola Zrenjanina Marija Servo i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, kao i uprava NP „Toša Jovanović“ na čelu sa v.d. direktora Dejanom Karlečikom.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga