Šesti po redu „Dan pešačenja“ biće održan u našem gradu u subotu, 10. septembra pod sloganom „Za korak bliže zdravlju!“

Podeli:

Akcija „Dan pešačenja“ biće organizovana u našem gradu u subotu, 10. septembra, u organizaciji Kluba planinara “Zrenjanin”, Saveza pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina i Saveza za školski sport grada Zrenjanina, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine, napomenuvši da su veliku pomoć i podršku toj akciji pružili Grad Zrenjanin i Sportski savez grada Zrenjanina.
Načelnica KP „Zrenjanin“ Aleksandra Todorov kazala je da je „Dan pešačenja“ sportsko – rekreativna manifestacija koja se već niz godina održava u Srbiji, u organizaciji planinarskih klubova i uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, sportskih saveza Srbije, Planinarskog saveza Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije .

  • Klub planinara „Zrenjanin“ uključio se i ove godine u organizaciju te manifestacije i pozivamo sve psihofizički spremne građane da nam se pridruže. Polazak je sa Trga Zorana Đinđića u 9 časova, a staza je kružna dužine oko 8 kilometara – kazala je ona i predstavila trasu kojom će se kretati.

Navela je i da je staza delom zemljana, a delom asfaltna tako da je mogu preći i deca i stariji učesnici.

  • Predviđene su dve pauze, a Klub planinara „Zrenjanin“ pripremio je okrepe. Na stazi će biti naših članova koji će moći da usmere i pomognu. Potrebno je prilagoditi odeću i obuću vremenskim uslovima i da ona bude udobna, a bilo bi poželjno da svaki učesnik sa sobom ponese flašicu vode – rekla je Todorov.

Jadranka Kostovski, sekretar kluba, dodala je da Klub planinara Zrenjanin“ akciju „Dan pešačenja“ organizuje šesti put i da se može nazvati tradicionalnom.

  • Prethodnih godina bilo je između 500 i 1000 učesnika, a prošle godine sa 800 učesnika naš klub planinara bio među najuspešnijim u Srbiji. Za sada imamo potvrde nekih škola da će doći, a ono što je bitno jeste da kada smo ovu stazu trasirali, trasirali smo je u sam centar grada praktično, u uže jezgro grada, kako bi bila dostupna širem građanstvu tokom cele godine, jer ona daje jednu vizuru grada iz drugog ugla – kazala je Kostovski.

Ukazala je i da je ove nedelje održana ekološka akciju čišćenja i uređenja staze u kojoj je, pored članova KP „Zrenjanin“, učestvovala i nekolicina zrenjaninskih gimnazijalaca na čemu im se zahvalila i izrazila nadu da će to biti budući članovi planinarskog kluba.

Kostovski je navela i da je u uređenju staze učestvovalo i preduzeće „Čistoća i zelenilo“ , a sve u cilju da se učesnici „Dana pešačenja“ osećaju prijatnije i da imaju lepše okruženje, uputivši poziv svim građanima Zrenjanina i okoline da dođu jer je to jedan korak bliže zdravlju.

Marinko Pajić iz Saveza pedagoga fizičke kulture grada Zrenjanina kazao je da taj Savez podržava akciju i takođe pozvao građane da se pridruže akciji, budući da je fizička aktivnost bitna u svakodnevici svakog pojedinca.

Lekić je kazao da se očekuje još veći broj učesnika u odnosu na prošlu godinu.

Inače, akcija je proglašena za zajedničku republičku akciju Planinarskog saveza Srbije, pod sloganom: ZA KORAK BLIŽE ZDRAVLjU!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga