Ono što se zna je da takvih firmi, koje pružaju tzv. „usluge sa dodatom vrednošću“, ima mnogo i da im dozvolu za rad daje Ratel. Takođe, o načinu poslovanja i eventualnom kršenju zakona zadužena je inspekcija elektronskih komunikacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Veliki broj čitalaca požalio se redakciji „Blica“ na poruke koje im stižu sa broja 4444, a da ih nisu ni tražili. Ispostavilo se da im za svaki SMS sa tog broja sa računa mobilnog telefona skidaju po 180 dinara, pa su im računi na kraju meseca bili uvećani i za nekoliko hiljada dinara.

Radi se o tome da na svakih sedam dana stiže SMS o tome da je mobilni pretplatnik ujedno i korisnik nekog servisa “Klub znanja“. U poruci je naveden i link na kome je sadržaj tog servisa. Iako su pretplatnici pokušali da se odjave slanjem opcije „stop“, poruke su i dalje stizale, kao i uvećani računi. Ispostavilo se da je u pitanju nesvesna prijava na određene igrice, klikom na baner ili reklamu na internetu. To znači da ovaj servis na vrlo specifičan način prevare zarađuje od nepažnje pretplatnika.

Prebacivanje odgovornosti

Slično se dogodilo i Nikolini G. koja nije ni uspela da reši ovaj problem.

– Pre nekoliko meseci su samo odjednom počele da mi stižu poruke sa broja 4444. Naravno, pokušala sam da se odjavim, ali je stalno stizao odgovor da je odjava bezuspešna. U tom periodu mi se pokvario telefon, pa nisam koristila ni broj, ni aparat nekoliko meseci. Ipak, stigao mi je račun za telefon uvećan za čak 2.000 dinara. Mobilni operater mi je rekao da je to nekakva dodatna usluga sa kojom oni nemaju veze. Tada su mi je i isključili, ali su mi rekli da moram da platim – priča Nikolina.

Ona dodaje da je napisala prigovor koji nije uvažen, ali naglašava da ne želi da plati nešto što nije tražila.

Dok u telekomunikacionim kompanijama naglašavaju da je Ratel taj koji daje dozvolu firmama koje pružaju usluge sa dodatom vrednošću, pa su oni i odgovorni za njihovo poslovanje, u Ratelu vraćaju lopticu na njih.

– Mobilni operatori su nosioci svega toga, jer oni prave aranžmane sa firmama koje pružaju usluge sa dodatom vrednošću. Tačno je da Ratel daje dozvolu firmama, ali ništa više od toga. A za njihov rad odgovorna je inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – kažu u Ratelu.

– Ratel nije ovlašćen da radi taj posao. Naša ovlašćena nisu velika, mi možemo samo da ukažemo na probleme, što smo i uradili – kažu u Ratelu.

Telefonski pozivi bez odgovora

Pored programa „Cgate“, na internetu se često nailazi i na program „Centili“ koji je takođe „odgovoran“ za slanje spornih poruka sa broja 4444. Iako se može naći adresa i broj fiksnog telefona za „Centili“, na pozive danima niko ne odgovara.

Podsetimo i da su nam u nadležnoj inspekciji odgovorili da nije bilo nepravilnosti u slanju ovih poruka.

– Nisu uočeni elementi prevarnih radnji, niti nepravilnosti u postupanju operatora sa stanovišta obaveštavanja korisnika o cenama usluge, naplati, načinu aktiviranja usluge, kao i načinu odjave sa servisa. Ipak, zbog većeg broja prijava, obavešteno je i Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal – naveli su u ministarstvu, prenosi Blic.