Savet bankara kako izabrati kredit

Podeli:

U vreme praznika, često nam nedostaje novca za sve ono što želimo da kupimo za sebe i svoju porodicu. Banke nude veliki broj kreditnih proizvoda, pa nam može delovati komplikovano da odlučimo koji kredit odgovara baš našim trenutnim potrebama.

 image-cbdf39c5c76b83904c267d08919b29932b75a69c109981197aa9e220b08d506b-V

Izbor je relativno lak ukoliko kupujemo na kredit  automobil,  nekretninu,  ili plaćamo osnovne ili master studije za svoju decu. A evo kako da izaberete kredit po svojoj meri za sve ostale namene.

Pre svega, treba da vodite računa o tome šta plaćate iz kredita. Primera radi, kupovini robe ili plaćanju usluga namenjeni su potrošački krediti, koji se plasiraju na osnovu dostavljene profakture. Ako nemate račun u banci, nedostaje vam gotovina, a proizvod želite odmah, na raspolaganju su vam potrošački krediti na prodajnim mestima, koji se odobravaju bez odlaska u banku. Banka plaća račun, vi odmah nosite kupljenu robu kući i  u narednim mesecima otplaćujete rate.

 

Ukoliko želite da iz jednog zaduženja izvršite plaćanja na više različitih mesta ili vam je potrebno da vam neka količina novca ostane nakon kupovine, gotovinski krediti  su najbolje rešenje. Radi se o zajmovima koji su u tom smislu najfleksibilniji jer, nakon plasiranja, sredstva možete da koristite kako god želite. Ako već koristite neke kreditne proizvode, važno je da znate da uvek možete da produžite rok otplate ili više zaduženja spojite u jedno sa nižom ukupnom kamatom. Uz to, možete da dobijete i dodatna sredstva, što je svakako čest motiv građanima koji podnose zahtev za kredite za refinansiranje.

Kada izaberete model kreditiranja, na redu je odluka o roku otplate i valuti. Ma koliko privlačno bilo, ne treba uvek da se zadužite na maksimalni  predviđeni rok. Letovanje plaćate jednom godišnje, pa je najrealnije da tome prilagodite rok otplate. Zaduženje na duži rok se preporučuje kada će proizvod ili usluga koje plaćate trajati jednako dugo, kao što je slučaj sa različitim aparatima, belom tehnikom ili, na primer, uvođenjem grejanja.

Najzad, prilikom izbora valute, najbolje je da se vodite valutom u kojoj su vaša primanja. Na taj način, izbegavate valutni rizik, a ako se opredelite za fiksnu kamatu, nećete strpeti ni zbog drugih kretanja na tržištu.

Ono što bih posebno napomenuo je da je odlazak u banku i razgovor sa ličnim bankarom najbolje rešenje kada imate potrebu da vas neko posavetuje šta je najbolje za vas. Ovaj vid profesionalnog saveta je od posebnog značaja kada vam je potreban veći iznos novca, na primer ako želite da kupite stan, a mi u Societe Generale banci, koja je lider na tržištu stambenih kredita, imamo bogato iskustvo u tome. Stručni savet nije na odmet  ni kada su u pitanju i krediti u manjim iznosima i drugi proizvodi i usluge banke. Naši lični bankari u ekspozituri u Kralja Aleksandra I Karađorđevića br 2 su vam na raspolaganju svakog radnog dana od 9 do 16,30. Oni će vam se potpuno posvetiti, upoznati se sa vama, vašim navikama, mogućnostima i potrebama i dati vam najbolji savet. Broj telefona naše ekspoziture je: 023 581 700.

Miljan Lazarević, Societe Generale Srbija

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga