Saobraćajne edukacije za decu i sve učesnike u saobraćaju

Podeli:

Predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Policijskom upravom Zrenjanin i Automoto saveza Srbije realizovali su proteklih dana dve edukativne tribine, namenjene rukovaocima traktora i mladim vozačima. Tribine su održane u Melencima i Elemiru, uz veoma dobar odziv i učešće ukupno više od 160 zainteresovanih za ovu važnu saobraćajnu tematiku.

Na tribinama je ukazano na važnost i značaj poštovanja saobraćajnih propisa, posebno u vezi sa zakonskim odredbama koje traktor mora da ispunjava kada učestvuje u saobraćaju, kao i ponašanju vozača traktora. Poseban akcenat je ukazan na neophodnost postojanja zaštitnog rama i kabine kod traktora, ali i najčešćim greškama koje vozači traktora prave u saobraćaju.

Sa mladima se razgovaralo o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, posebno na zadnjem sedištu vozila, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene.

Nakon sprovedene edukacije, svim učesnicima su podeljeni pokloni u vidu žutog rotacionog svetla, tabli za spora vozila i drugih korisnih oznaka koje mogu doprineti boljoj vidljivosti i bezbednosti u saobraćaju.

Edukacija je realizovana i u srednjoj Tehničkoj školi, uz prisustvo oko 70 đaka završnih razreda, a u EGŠ “Nikola Tesla” edukaciji je prisustvovalo oko 100 maturanata. Takođe, istog dana održana je još jedna edukacija za istu ciljnu grupu u vidu aktivnosti na terenu, tačnije u prostoru školskog dvorišta Ekonomsko-trgovinske škole i Zrenjaninske gimnazije.Mladima je ovom prilikom ukazano na opasnosti u slučaju rizičnog ponašanja u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci, vožnja bez vozačke dozvole i drugo.
U protekloj nedelji Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina je, pored mnogobrojnih aktivnosti, realizovao i edukaciju dece u vrtićima „Maslačak“ i „Bubamara“, Predškolske ustanove Zrenjanin i đaka prvog i drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“.

Deci je na zanimljiv način ukazano na bitna pravila, propise, radnje i postupke sa kojima se svakodnevno susreću u saobraćaju (koje saobraćajne površine koriste određene kategorije učesnika u saobraćaju, prelazak preko pešačkog prelaza na semaforizovanoj raskrsnici, prelazak preko pešačkog prelaza na raskrsnici koja nije semaforizovana, kako se kreću u situacijama kada ne postoji trotoar i dr.). Organizovan je i kviz na kome su deca imala priliku da, kroz takmičenje, pokažu stečeno znanje koje će im umnogome koristiti za bezbedno učešće u saobraćaju.
Takođe u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina realizovana je edukacija o bezbednom ponašanju u saobraćaju, na montažnom poligonu postavljenom u osnovnim školama „Đura Jakšić“ i „2. oktobar“, u Zrenjaninu. Ciljna grupa su bili najmlađi osnovci, učenici prvog razreda, koji su, među školskom decom, najugroženiji učesnici u saobraćaju.

Upravo iz tog razloga, edukacija je realizovana s ciljem da se prvaci upoznaju s osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju, značenjem najvažnijih saobraćajnih znakova, oznaka na kolovozu, kao i sa ostalom saobraćajnom opremom. Na konkretnim primerima, uobičajenim u praksi, na saobraćajnom poligonu dočarana im je približna slika saobraćajnih situacija u kontrolisanim uslovima. Svim đacima koji su učestvovali u edukaciji podeljeni su promotivni materijali (retroreflektujući prsluci, torbe, svetleće narukvice i sl.), koji će im obezbediti bolju vidljivost u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina će i ubuduće nastaviti sa svojim promotivnim aktivnostima, usmerenim ka svim ciljnim grupama.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga