Santovac:Zrenjanin među pet gradova sa najvećom platom

Podeli:

Zrenjanin je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, četvrti grad s najvećom platom u Vojvodini. Prosečni lični dohodak u Zrenjaninu premašio je 62.100 dinara. Ispred Zrenjanina su samo Novi Sad, Vršac i Pančevo. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ističe da je rast plata u Zrenjaninu rezultat ukupnog ekonomskog i privrednog napretka Srbije.

– Činjenica je da je Srbija postala zemlja s najvećom stopom rasta i lider u privlačenju stranih investicija. Zahvaljujući odgovornoj i razvojnoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade, prosečna plata u Srbiji dostigla je 555 evra. Dobar privredni, politički i ekonomski ambijent, kao i podrška predsednika Vučića i Vlade doprineli su da u Zrenjaninu, u poslednjih nekoliko godina, bude otvoren veliki broj fabrika. Od 2012. godine, uspeli smo da obezbedimo 10.000 novih radnih mesta. I zato je, podatak da je prosečna plata dostitgla 62.100 dinara, posebno značajan, jer to ukazuje da reč o platama iz realnog sektora, o zaradama koje je ostvarila privreda – rekao je Santovac.

On ističe da je rast plata značajan uspeh, jer je kompletna srpska industrija, decenijama sistematski uništavana.

– Samo u Zrenjaninu bez posla je ostalo više desetina hiljada ljudi. I zato je za nas važna svaka nova fabrika, svako novo radno mesto. U toku je realizacija najveće investicije u istoriji grada, vredne milijardu dolara. Kineska kompanija Linglong otvoriće savremenu, modernu fabriku autoguma, u kojoj će se proizvoditi pneumatici za Audi, i druge brendove, a posao će dobiti 1.200 Zrenjaninaca. Srbija i grad Zrenjanin imaće godišnje prihode veće od 630 miliona dinara – kaže Santovac.

Prema njegovim rečima, cilj Zrenjanina je da kroz razvoj privrede u narednom priodu još više poveća prihode lokalnog stanovništva.

– Zrenjanin je opremio najveću radnu zonu u Srbiji, veličine 500 hektara. Za gradnju fabrike Linglong opredeljeno je 97 hektara, a preostalih 400 biće ponuđeno drugim investitorima. Svakako, lakšem privlačenju investicija pogoduje i činjenica da je Svetska banka dala procene da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine – zaključuje Santovac.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga