RTV Santos daruje knjige

Podeli:

Praznici su sve bliže i sada već znamo gde ćemo biti u najluđoj noći. Obilazimo radnje tražeći poklon za svoje najdraže. Nama ste najdraži vi, dragi čitaoci, slušaoci i čitaoci. Mislimo na vas i zato vam i ove nedelje poklanjamo knjige.  Naša sagovornica je ovog puta naša draga novinarka Sanja Nikić koju viđate na malim ekranima i koju slušate na našem radiju. Sanja je inače i glumica, stoga mislimo da o knjigama može mnogo toga da nam kaže.
Budući da si veoma svestrana, glumica si, radiš na radiju i televiziji, pretpostavljamo da si imala priliku da se sretneš sa različitom literaturom. Postoji li određena književna vrsta koja te posebno privlači?

Zapravo, ne. Mišljenja sam da se mora prošetati kroz sve žanrove i epohe. Ono što mi je bitno pri susretu sa knjigom, jeste to da nema ispraznih opisa i površnih odnosa. Tu na primer, izdvajam čika Ivu Andrića i Inid Blajton, omiljenu spisateljicu mog sina. Njih izdvajam kao dobar primer, tj. oni mi prvi padaju na pamet. A ako pričamo o dramskim piscima, onda Ibzen.

Kada se film snimi po motivima nekog književnog dela, obično se polemiše oko toga šta je ,,bolje,” film ili knjiga. Kakvo je tvoje mišljenje o tome? Da li se uopšte ta dva medijuma mogu porediti?

Uvek knjiga! Hahaha, nisam filmofil. Iako to malo ljudi može da razume, filmove ne gledam. Tačnije, gledam, kada baš moram. Mogu se porediti knjiga i film, naravno. Uvek se sve može porediti. Ali deco, obratite pažnju – pri ekranizaciji knjževnog dela, tj. lektire, uvek se izostavi ono što će vas profesor srpskog jezika pitati.

Koji književni lik bi volela da predstaviš na sceni?

Nemam odgovor na ovo pitanje. U moru likova, teško je izabrati. Morala bih malo ozbiljnije da se pozabavim ovim zadatkom.

U kojoj meri su povezane gluma i književnost kao umetnosti?

Gluma i književnost su u skladnom braku hiljadama godina. A kako stvari stoje, tako će biti još dugo, dugo, dugo…

Koje književno delo bi po tvom mišljenju moglo da se dramatizuje, tako da govori o aktuelnim temama i problemima savremenog društva?

Iz Svakog knjizevnog dela napisanog na Balkanu od 18. veka do danas, sigurna sam, može da se dramatizuje, tako da jezik i poruka predstave budu veoma aktuelni. Motiv loše i neuke vlasti, nezadovoljno građanstvo,porodični problemi i ratom razorene porodice kao i nada da će nam nekada biti bolje su negde i lični pečat književnosti sa ovih prostora.

Imaš li omiljenu knjigu? Šta je tvoja preporuka za čitanje i zbog čega?

Majstor i Margarita. Uvek i zauvek. Preporučujem Frojda ,,Porodični roman neurotičara” ,nije loše čeprkati po sebi pred kraj godine. Ipak na osnovu nečega moramo doneti odluke o unapređenju nas samih. Ukoliko ne stižete da čitate literaturu za odrasle, u skladu sa praznicima toplo preporučujem ,,Dečak koji je spasio Božić“. U ovom romanu će deca saznati neke fantastične stvari.

Šta vi mislite, knjiga ili film? Javite nam se kreativnim komentarom u objavi teksta na našoj Fejsbuk stranici, a mi ćemo slučajnim izborom izabrati dobitnika knjiga. Ona se može podići u narednih 10 dana u zgradi RTV Santos. Srećno!

Autor: Ana Marinkov

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga