RIGOROZAN NOVI ZAKON! Ako budete bacali petarde za Novu godinu, platićete OGROMNU KAZNU!

Podeli:

Pored bacanja petardi, neće se tolerisati ni pucanje u vazduh iz vatrenog oružja, za koje je predviđena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora.

Bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava od ove Nove godine kažnjavaće se sa čak 50.000 do 100.000 dinara ili sa 120 sati društveno-korisnog rada, predviđaju nove odredbe Zakona o javnom redu i miru.

Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će za njih odgovarati roditelji.

Pored bacanja petardi, neće se tolerisati ni pucanje u vazduh iz vatrenog oružja, za koje je predviđena novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara ili 30 do 60 dana zatvora. Prijavu za bacanje petardi dobiće svako ko bude uhvaćen na delu.

Osoba koja baci petardu na javnom mestu snosiće posledice ako ga neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Čak i ako petardu bacite u svom dvorištu, možete odgovarati ukoliko se eksplozija čula i na ulici i uznemirila druge ljude. Takođe, ako se na ulici u tom trenutku zatekne policajac, on je dužan da vas prijavi. Ako vas niko ne zatekne u „zločinu“, nećete ni odgovarati za njega.

– Ukoliko se petarde bacaju na nekoj napuštenoj livadi i to niko ne vidi, neće biti ni prijave. Ali ako ista ta petarda eksplodira i uplaši staricu koja se tu zatekla, a ona odluči da obavesti policiju, tada ćete biti kažnjeni. Roditelji će odgovarati zbog dela svoje dece mlađe od 14 godina, ali samo ukoliko se utvrdi da je došlo do propuštanja dužnog nadzora nad detetom.

Da petarde, osim što narušavaju javni red i mir, kao i bezbednost građana, mogu ozbiljno ugroziti i zdravlje, naročito najmlađih koji se njima igraju, upozorava i pedijatar dr Saša Milićević! On ističe da roditelji treba da budu veoma oprezni ukoliko deci kupuju petarde za praznike, jer te opasne igračke mogu da izazovu opekotine, oštećenja sluha i oka, pa čak i amputiranje dela šake.

– Najopasnije su zelene „dinamitare“, koje prave pravu eksploziju. Imali smo slučajeve da deca dolaze sa oštećenim sluhom jer su im drugovi ubacivali petarde u kapuljače. Dečacima je zanimljivo da dugo u ruci drže zapaljenu petardu, pa tako ostaju i bez prstiju. Miris baruta je takođe veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa može da dođe i do blagog gušenja – kaže doktor Milićević.

Zabraniti prodaju petardi

Predsednik Nacionalne organizacije Srbije Goran Papović smatra da osim upotrebe, potrebno je zakonom zabraniti i prodaju ovih opasnih pirotehničkih sredstava.

– Podržavam svaku odluku da se bacanje petardi, narušavanje mira i bezbednosti sankcioniše i najstrože kazni. Mada, smatram da ako se kažnjava bacanje petardi, logično je da se sankcioniše i njihova prodaja. Jer ispada da ta opasna sredstva možete da kupite ili prodate, ali ne i da ih koristite – kaže Papović.

AUTOR:Informer/Alo.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga