Revolucionarno u Srbiji: Plaćanje računa – prepoznavanjem lica

Podeli:

Građani Srbije moći će od marta da plaćaju račune sistemom „prepoznavanja lica“ (face recognition system), najavljuje guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine. 

„Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje“, kaže guvernerka: 

„To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet“. 

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara. 

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude „pozitivno“, plaćanje „licem“ moglo bi da startuje i u februaru. 

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabakovićeva i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u „pranju novca“.

Izvor:tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga