Revolucionarno u Srbiji: Plaćanje računa – prepoznavanjem lica

Podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Građani Srbije moći će od marta da plaćaju račune sistemom „prepoznavanja lica“ (face recognition system), najavljuje guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine. 

„Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje“, kaže guvernerka: 

„To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet“. 

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara. 

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude „pozitivno“, plaćanje „licem“ moglo bi da startuje i u februaru. 

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabakovićeva i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u „pranju novca“.

Izvor:tanjug

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Install
×

Pretraga