Rešen glavni problem vode u Zrenjaninu!

Podeli:

Od kompanije „Sinertek“, investitora i izvršioca usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin, JKP „Vodovod i kanalizacija“ dobilo je informaciju da je rešen glavni problem zbog čega je 2004. godine voda iz gradske vodovodne mreže zabranjena za piće, zbog prisustva arsena u prečišćenoj vodi, koji se sada nalazi u okviru dozvoljenih granica.

Ove navode potvrdila je i analiza laboratorije JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin. Prema rezultatima analize vode sa prečišćivača od 07.07.2017. godine prisustvo arsena iznosi 5 mikrograma po litru, što je dva puta manje od dozvoljene granice koja iznosi 10 mikrograma po litru. Bitno je napomenuti i da je prisustvo arsena u sirovoj vodi pre prolaska kroz prečišćivač iznosilo 100 mikrograma po litru.

Hemijska analiza vode u laboratoriji JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin
Pored arsena, i prisustvo gvožđa u vodi je svedeno u okviru dozvoljenih granica, tj. na manje od 0,1 mg/l (gornja dozvoljena granica iznosi 0,30 mg/l), dok je prisustvo mangana i amonijom jona i dalje iznad dozvoljene granice, ali je spušteno na vrednosti koje treba da se postignu u ovoj fazi prečišćavanja vode.

Svi pomenuti rezultati su postignuti nakon testiranja samo prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju, odnosno nakon predtretmana i ultrafiltracije.

Sirova voda, koja nije tretirana pre ulaska u proces prečišćavanja se nalazi na fotografiji levo i izgled prečišćene vode nakon prve dve faze u postupku prečišćavanja, koji se nalazi na fotografiji desno.

Prema najavi investitora, od početka sledeće nedelje kreće i testiranje preostalih faza prečišćavanja, odnosno reverzne osmoze i jonoizmenjivača, kada će se vršiti dalja podešavanja pomenutih i podešavanja preostalih parametara vode.

Nastaviće se redovne analize kvaliteta vode i nakon svake faze prečišćavanja, a nakon puštanja u rad kompletnog postrojenja uslediće i analiza ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće nakon što Zavod za javno zdravlje potvrdi da voda sa prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje pravilnik o kvalitetu vode Republike Srbije, a biće dozvoljena za piće kada zabranu ukloni ovlašćena inspekcija. Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo biti ispuštan u gradsku kanalizacionu mrežu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga