Referendum u Zrenjaninu- U birački spisak upisano 100.894 glasača

Podeli:

Državljani Republike Srbije u nedelju, 16. januara, izlaze na republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Građani se na referendumu izjašnjavaju o referendumskom pitanju: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” i na glasačkom listiću se izjašnjavaju zaokruživanjem reči “da” ili reči “ne”. 

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu.

Njih više neće birati Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST). Ovoga puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih. 

U toku su završne pripreme za referendum, a na teritoriji Grada Zrenjanina pravo glasa ima 100.894 punoletnih građana. Kao i do sada, glasa se na 70 biračkih mesta, koja se u nedelju otvaraju u 7.00 i zatvaraju u 20.00 časova.  Svi građani upisani u birački spisak sa teritorije Grada Zrenjanina dobili su obaveštenje o održavanju referenduma i svom glasačkom mestu, ali na glasanje mogu izaći i ako nisu dobili obaveštenje, uz obavezan dokument kojim se potvrđuje identitet (lična karta, pasoš).  

Provera upisa u Jedinstveni birački spisak građana, kao i posebnog biračkog spiska za nacionalne manjine, može se obaviti i putem linka datog na stranici Grada Zrenjanina.  

Na glasačkim mestima biće poštovane sve protivepidemijske mere koje su na snazi u Republici Srbiji. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga