Raste broj prijavljenih, zbog nasilja u porodici

Podeli:

Meštani Zrenjanina prošle godine zaštitniku građana podneli su skoro 200 prijava više za nasilje u porodici, u odnosu na prethodnu godinu.

nasilje u porodici1

Kako se ističe u tom izveštaju, Policijska uprava Zrenjanin ocenjuje da je stanje po pitanju međunacionalnih odnosa u gradu na Begeju dobro, s obzirom na to da je u 2015. godini u devet slučajeva evidentirano izvršenje krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Godinu dana ranije, odnosno 2014, zabeleženo je sedam takvih slučajeva.
Kada je reč o podacima o stanju bezbednosti, zamenica zaštitnika građana Zrenjanina Slavica Mihaljica, koja je potpisala godišnji izveštaj, ističe da maloletna lica nisu bila poseban bezbednosni problem grada.
Prošle godine evidentirana su 63 malodobna počinioca prekršajnih dela, dok ih je 2014. bilo skoro duplo više – 112. Takođe, podneto je 209 krivičnih prijava protiv maloletnih lica zbog činjenja krivičnih dela, što je za 74 manje u odnosu na dve godine ranije.
Najviše prijava podneto je zbog krivičnih dela imovinskog karaktera, teške krađe, krađe, dok se od ostalih dela izdvajaju nasilje u porodici, ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira, kao i neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila – navodi Mihaljica.
Zamenica zaštitnika građana se u izveštaju bavi i nasiljem u porodici, pa navodi da je lane u Zrenjaninu intervenisano u 660 ovakvih slučajeva. To je porast broja intervencija u odnosu na 2014. kada ih je bilo 495. Nadležnom tužilaštvu, zbog počinjenih krivičnih dela nasilja u porodici, podnete su 262 krivične prijave.
U protekloj godini 442 osobe su pretrpele nasilje u porodici, od toga 331 osoba ženskog i 111 lica muškog pola, a kada se radi o nasilnicima, evidentirano ih je 436, od čega 373 muškog i 63 ženskog pola – ističe Mihaljica.
Autor: Dnevnik

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga