Raste broj obolelih u Vojvodini

Podeli:

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković napominje da zauzdavanje epidemije zavisi isključivo od građana, ukazujući da svaki zaraženi može da prenese infekciju na dve do tri osobe.

Pored Beograda, koji je najveće žarište u Srbiji, i u Vojvodini raste broj inificiranih.

Novi podaci za pokrajinu kažu da je u poslednja 24 časa registrovano preko 130 zaraženih, što je za jednu trećinu više u odnosu na prethodni dan. Najviše inficiranih je Novom Sadu – 73, za kojim slede Zrenjanin i Pančevo.

U Kliničkom centru Vojvodine leči se 30 pacijenata i niko od njih nije priključen na respirator. 

Pokrajnski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković upozorava da epidemijska situacija u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu.

„Iako se bolnice se pune sporijim tempom nego u prethodnom periodu, treba da budemo ozbiljno zabrinuti“, kaže Gojković za RTS.

„Situcija u okruženju i Evropi potpuno je van kontrole, moramo se maskimalno truditi da poštujemo ono što smo naučili u proteklih šest meseci“, napominje Gojković.

Kako naglašava Gojković, virus ulazi u period koji mu omogućava da se brže širi.

Kućna okupljanja najveći krivac za rast infekcija

Gojković ističe da najviše zaraženih dolazi sa kućnih proslava.

„Očekuje se dalji eksponencijalni rast, a to može ići u nedolged, ako se ne zaustavi. Još nije počela sezona gripa, a kad se to desi, stvoriće velike muke zdravstvenom sistemu“, upozorava Gojković.

„Nemamo toliko registrovano zaraženih iz radnog kolektiva, nema većeg prenosa virusa na radnom mestu. Radno aktivno stanovništvo su ciljna grupa koja treba da svede svoje aktivnosti na najmanju moguću meru“, navodi Gojković.

Govoreći o na novim merama, Gojković je naveo da će ih Krizni štab razmatrati posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa direktorima svih kovid bolnica u Beogradu.

„Ne želimo slike iz Evrope, gde se čak i uz policijaksi čas, situacija polako otima kontroli“, dodaje Gojković.

„Ne treba gledati u Krizni štab, jer on de donosi odluke zbog nečijeg hira već na osnovu epidemijske situacije. Svako treba da pogleda u sebe, jer epidemijska situacija zavisi samo od građana i koliko se oni pridržavaju mera“, ističe Gojković.

Kako je ukazao, jedan zaraženi može da prenese infekciju na još dve do tri osobe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:rts.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga