Radionica ,,Bezbednost na internetu“

Podeli:

Osnovna škola ,,1. oktobar“ u Botošu bila je domaćin radionice pod nazivom ,,Bezbednost na internetu“ . Radionicu je organizovao Centar za nestalu i zlostavljanu decu, čiji je osnivač Igor Jurić,  u cilju edukacije učenika i roditelja o bezbednosti dece na internetu i merama zaštite od virtuelnih sadržaja.

„Bezbednost dece u našoj školi je imperativ, te se organizuje veliki broj preventivnih aktivnosti. Nasilje je zlo, u različitim oblicima, a danas smo upoznati sa nasiljem koje je sakriveno od očiju odraslih, a kojem su deca izložena. Kao i uvek, roditelji i učenici učestvuju u ovim aktivnostima, što čini snagu naše škole“, izjavila je direktorka, Staša Velisavljev.

Prve dve radionice, namenjene učenicima viših razreda, bile su  veoma poučne.  Slobodan Negić edukator iz CNZD , na inovativan i zanimljiv način skrenuo  je pažnju na količinu štetnog sadržaja na internetu i objasnio da je problem što danas deca sve mlađeg uzrasta pristupaju društvenim mrežama. Kroz interakciju  učenici su naučili kako da prepoznaju digitalne sadržaje koji ih ugrožavaju i kako da se od njih  zaštite. ,, Ova radionica deo je Pilot projekta ,,Web detektivi“ u okviru UNDP Serbia, koja za cilj ima stvaranje bezbednog digitalnog okruženja. Programom će biti obuhvaćeno 600 učenika iz 25 škola sa teritorije Vojvodine. Učenici koji  žele i imaju saglasnost roditelja, njih 50, ući će u uži krug. To su naši budući  web detektivi koji će uz dodatne obuke učestvovati u prijavljivanju i  uklanjanju štetnog digitalnog sadržaja“, objasnio je Negić.

Učenici su ozbiljno pristupili temi  i iznosili svoja iskustva sa društvenih mreža.

„Radionica je bila korisna, naučili smo da svaka društvena mreža ima i dobre i loše strane i da moramo da znamo kako da njima bezbedno upravljamo. Moji roditelji još uvek imaju uvid u moja dopisivanja“, kaže Marko Čizmaš, učenik 6.razreda.

Drugi deo edukacije bio je namenjen roditeljima i stručnim saradnicima koji rade sa decom. Kroz konkretne životne situacije prisutnima su predočeni izazovi i opasnosti sa koji se može suočiti svako dete u virtuelnom svetu.

Roditelji su imali priliku da se informišu o  zloupotrebi dece, načinima vrbovanja dece,  lažnom predstavljanju na društvenim mrežama, pedofiliji, načinima iznude novca i eksplicitnih sadržanja  čiji ishodi mogu biti poražavajući kako za pojedinca tako i za celo društvo. ,,Savet za roditelje je da ne postavljaju lične fotografije svoje dece na društvenim mrežama javno.

Poštujte njihovu privatnost. Sve više je zloupotrebe dečijih fotografija“  rekao je Negić. On je tokom svog rada sa decom  uočio da roditelji danas nisu dovoljno obavešteni kako njihovo dete provodi vreme na internetu, i dodao da je najvažnije izgraditi poverenje.

Edukator je dao konkretne smernice roditeljima: ,, Budite im prijatelj, budite svesni i osluškujte svoje dete, pružite mu dovoljno pažnje, informišite se o njihovim savremenim načinima komunikacije“.

Tokom radionice roditeljima su prikazana i  tri poučna filma snimljena po istinitim događajima čije su žrtve bila deca zlostavljana preko interneta. Filmovi i celokupan način prezentacije ostavio je veoma snažan utisak na roditelje.

,,Mogli smo čuti mnogo informacija kako zaštiti svoju, ali i drugu decu. Filmovi su jako dirlivi, a u isto vreme poučni, prikazali su neke detalje na koje treba obratiti pažnju,  moramo uvek imati na umu šta se sve može desiti i da od ,,internet druga“ može doći do najgoreg košmara. Za roditelje ovo je od velikog značaja da shvate i  da se više posvete svojoj deci , da bi ono moglo uvek da mu se obrati za pomoć”,  obrazložila je Dijana Bosić, majka troje dece.

Autor teksta: Borjana Nataroš                                                        

Fotografije: Marija Ignjatov

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga